Tapasztalt, vonzó szeretők

A csimpánzok egyérteműen az érett nőstényekhez vonzódnak

A férfiak közül sokan állítják, hogy az érettebb nők az igazán tapasztalt és vonzó szeretők. Úgy látszik a csimpánzok hímjei hasonlóképpen vélekednek: egyértelmű szexuális preferenciát mutatnak az idősebb nőstények iránt.

2008.11.22 09:52National Geographic

Martin Muller kutató, a Bostoni Egyetem antropológusa nyolc évig figyelte az ugandai Kibale Nemzeti Park csimpánzait és meglepő felfedezést tett. Észrevette, hogy a csapat legidősebb nőstény csimpánza volt a "legkapósabb" a hímek között, közben a fiatalabb "lányoknak" minden csáberejüket latba kellett vetniük, hogy felkeltsék a hímek szexuális vágyát maguk iránt.

Ez a viselkedés meglepően ellentétes az emberek közt megfigyelhető tendenciával, ahol a férfiak gyakran szívesebben választják a fiatalabb nőket. A tudósok annak tulajdonítják ezt a preferenciát, hogy az ember igyekszik hosszú távú párkapcsolatot kialakítani, illetve házasságot kötni, ami ismeretlen a csimpánzok szexuális tekintetben "laza erkölcsű" világában.

A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent beszámoló tehát azt jelzi, hogy a szocializáció fontos szerepet játszik a csimpánzok párválasztásában.

"Valóban meghökkentő, mivel nemcsak arról van szó, hogy az idősebb csimpánzok kerülik a legfiatalabb ivarérett nőstényeket. Egyértelműen látható, hogy sokkal jobban vonzódnak az öregebb anyákhoz" - mondja Muller.

A nőstény csimpánz 10 éves korára éri el ivarérettségét. Fogamzóképességét gyakran a külső nemi szervek körüli vörös duzzanat hirdeti. Az emberrel ellentétben, ahol a nők a húszas éveikre érik el termékenységük csúcsát, a nőstény csimpánzok szinte egész életükben termékenyek maradnak, sőt idősebb korban gyakran termékenyebbek, mint a fiatalabb fajtársaik. Könnyen megtermékenyülnek szinte bármely ciklusban és ügyesek a táplálékszerzésben is.

A tudósok azt is fölvetik, hogy az idősebb nőstény csimpánzok gyakorlottabb anyák, ami növeli az utódok életben maradásának esélyeit. Ezek mind vonzó tulajdonságok a hím csimpánzok szemében, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek bármelyike önmagában vagy más tulajdonságokkal együtt indokolhatja a hímek erős vonzódását az idősebb nőstény csimpánzokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.