A kis repedtsarkúak!

Húsért cserélnek szexet a csimpánzok

A nők vélhetően megsértődnének azon, amit a nőstény csimpánzok természetesnek tartanak: húsért cserébe szexet vár a hím, amint arról német kutatók beszámoltak kedden.

2009.04.08 16:59MTI

Úgy találták, hogy a nőstény csimpánzok gyakrabban párosodnak azokkal a hímekkel, amelyek megosztják velük a húst. "Eredményeink erőteljesen arra utalnak, hogy a vadon élő csimpánzok húst cserélnek szexre, méghozzá hosszú távon teszik ezt" - közölte Cristina Gomes, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

"A húst a nőstényekkel megosztó hímek megkétszerezték párosodási sikerüket, míg a nőstények, amelyeknek nehézséget jelentett húst szerezni, növelték a kalóriabevitelüket anélkül, hogy a vadászattal járó sérülésveszélyt kockáztatták volna, vagy nagyobb energiaveszteséget kellett volna elszenvedniük" - fogalmaznak a kutatók a PLoS ONE (Public Library of Science) elnevezésű internetes tudományos folyóiratban.

A kutatók Elefántcsontparton, a Tai Nemzeti Parkban figyelték meg a nagyrészt promiszkuitásban élő csimpánzokat. Úgy vélik, a húsért-szex hipotézis megmagyarázza, miért osztják meg ezek a főemlősök a szerzett húst egymással, hiszen a nőstényeknek van bizonyos választási lehetősége abban, melyik hímmel párosodnak, a vadászok viszont dönthetnek a zsákmány szétosztásáról. A hímek nagyobb eséllyel adtak a húsból azoknak a nőstényeknek, amelyeknek a testén látszott, hogy termékeny periódusukban vannak.

Ám ettől függetlenül is azokkal a nőstényekkel párosodtak gyakrabban, akikkel rendszeresen megosztották a húst. A kutatók szerint utóbbi azt is alátámasztja, hogy a csimpánzok jelenben követett viselkedését a múlt és a jövő is befolyásolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.