Honvédelem

Kötet jelent meg a magyar légierő történetéről

Míg az első világháborúban az ellenfél legyőzése volt a lényeg, a második világháborúban már a pilóták megsemmisítésére törekedtek, ők ugyanis kevésbé voltak pótolhatóak, mint a gépek.

2016.06.16 21:45MTI

A Magyar Királyi Légierő 1890 és 1945 közötti tevékenységét ismertető kötetet mutattak be csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban. A gazdagon illusztrált könyv képanyagának 75 százalékát még soha nem láthatta a nagyközönség.

A 648 oldalas, exkluzív kiadvány - Gőgh Gábor és Monostori Péter munkája - ezer példányban jelent meg a Militaria Hungarica kiadó gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A kötet különlegessége, hogy egyszerre a korszak hazai légierejét bemutató monográfia és egy 1200 korabeli fotóból összeállított képes album.



Gőgh Gábor a könyvbemutatón hangsúlyozta: a magyar mérnökök és pilóták oroszlánrészt vállaltak az osztrák-magyar légierő felállításában és működtetésében, ám az önálló Magyar Királyi Légierő csak 1918-ban alakulhatott meg. Jelezte, a terveik között szerepel egy második kötet megírása, amely 1946-tól napjainkig mutatja be a magyar légierő működését.

Monostori Péter hangsúlyozta: míg az első világháborúban az ellenfél legyőzése volt a lényeg, a második világháborúban már a pilóták megsemmisítésére törekedtek, ők ugyanis kevésbé voltak pótolhatóak, mint a gépek.

A kötetről szóló ismertetőben azt írták: több év kutatásának eredményét osztják meg a szerzők az olvasóval, amikor fotókkal idézik fel és mutatják be a Magyar Királyi Légierő történetét, azon belül békebeli és háborús mindennapjait.

A témában eddig megjelent leggazdagabb képanyag mellett feltárul légierőnk múltja, megismerhetjük a két háború idején és a köztes időszakban is működő fegyvernemet. A könyv bemutatja Háry László vezérőrnagynak, az önálló magyar légierő első parancsnokának és az őt követő elöljáróknak a szervezési munkáját, valamint a trianoni békeszerződés tilalmaiból fakadó nehézségeket, amelyek közepette felállították a "rejtett", majd 1939-től újra a hivatalos Magyar Királyi Légierőt.

A hajdani pilóták kézzel írott visszaemlékezései felidéznek sorsdöntő pillanatokat, harci bevetéseket, a légi megfigyelők felderítéseit, az újoncok repülős tanfolyamait. Érzékeltetik a felszállást a magyar gyártású Mávag-Héja vagy a legendás Messerschmitt repülőgépekkel. A Magyar Királyi Légierő képes krónikája (1890-1945) bemutatja továbbá mindkét háború leghíresebb vadászrepülő-századait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.