PuliSpace

Magyar lehet a következő űreszköz a Holdon - videó

Továbbra is versenyben van a magyar fejlesztői csapat, így van esély, hogy mi legyünk a negyedik ország, mely nyomot hagy a legközelebbi égitest felszínén. Az is kiderült, több pénz van az űrkutatásban, mint gondolnánk, ráadásul most külön a hazai cégekre szabott programok segítik azokat, akik ezen a területen vállalkoznának.

2016.05.26 22:00ma.hu
screenshot

Már sokan bedobták a törölközőt, de a magyar Puli Space Technoligies még mindig versenyben van a Google Lunar XPRIZE fődíjáért, melyet az nyerhet el, akinek először sikerül működő felderítőeszközt juttatnia a Hold felszínére - írja a profit7.hu.

A Puli a Földet már bejárta, hiszen különféle extrém talajviszonyok és környezeti hatások között tesztelték a járművet – mondta Pacher Tibor, a csapat alapítója és vezetője. Megjegyezte: eddig jól teljesített az eszköz, így most a legnagyobb feladat, hogy megszerezzék a kellő támogatást a valamivel több mint 384 ezer kilométeres úthoz.

A siker nem csak azért lenne figyelemreméltó, mert menő dolog űrrobotokkal dicsekedni a világban, hanem mert egyre több befektetőt vonz az űrtechnológia, akik így felfigyelhetnek a hazai kutatásokra is.

A téma iránt érdeklődőknek jó hír, hogy közelmúltbeli csatlakozásunk az Európai Űrügynökséghez a finanszírozás terén is új lehetőségeket teremtett. A jelenleg is zajló felzárkóztatási szakaszban például sokkal jobb eséllyel indulnak a magyar kutatócégek a különféle pályázatokon, egy-egy győzelemmel pedig megalapozhatják az iparág hazai elterjedését. Bár a technológia még gyerekcipőben jár, megéri az erőfeszítés, hiszen a tét az, hogy kénytelenek leszünk-e beérni bolygónk szűkös erőforrásaival. Ha kíváncsi, hogy miket is hozhatnánk haza a Földön túlról, kattintson az alábbi videóra!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.