Tidbit hím nélkül esett teherbe egy akváriumban

DNS-vizsgálat bizonyítja a cápa szűznemzését

Genetikai vizsgálattal igazolták amerikai tengerbiológusok a második ismertté vált szűznemzést, melynek során a Tidbit nevű feketeorrú nőstény cápa hím közreműködése nélkül esett teherbe egy virginiai akváriumban.

2008.10.13 08:00MTI

Tibdit röviddel születése után került a tengerbiológiai kutatóközpontba és nyolc évig élt ott fajának hím példányai nélkül. A 1,5 méteres cápát állatorvosi vizsgálat miatt távolították el az akváriumból, ekkor pusztult el. Boncolásakor derült ki, hogy egy csaknem teljesen kifejlett cápabébit hordott.

A megtermékenyítés nélküli teherbe esés igazolására Demian Chapman, a New York állambeli Stony Brook Egyetemének kutatója DNS-tesztet végzett, amely azt mutatta, hogy a kölyöknek nincs apja, csak anyja. Szűznemzést (partenogenézist) dokumentáltak már a komodói sárkánynak nevezett óriásgyíknál, kígyóknál, madaraknál, halaknál és kétéltűeknél is - mondta Chapman.

A cápáknál tapasztalt partenogenézisnél az anyai kromoszómák hasadtak ketté a petesejt fejlődése során. Okát egyelőre nem ismerik a kutatók, csak feltételezik, hogy a hím távollétében valamely hormon hatására történik. A tanulmány a Journal of Fish Biology című szaklapban jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.