Jelentős tudományos áttörés

Száz új ausztrál cápa- és rájaféle DNS-azonosítása

Az ausztrál vizek mintegy száz új cápa- és rájafajtáját katalogizálták és határozták meg tudósok DNS-vizsgálattal.

2008.09.19 08:57MTI
Zearaja maugeana

A leírások segítséget jelenthetnek a tengeri állatfajok védelme és a klímaváltozás okozta változások megfigyelése szempontjából. A Sharks and Rays of Australia (Cápák és ráják Ausztráliában) című 1994-es kiadványban az új fajok közül több mint kilencvenet azonosítottak a tudósok, de tudományos leírásukkal adósak maradtak. A könyv 2009-es, új kiadása most kiegészült az új elnevezésekkel és szakértő meghatározásokkal.

A WWF-Ausztrália környezetvédő csoport "jelentős tudományos áttörésként" értékelte a katalógust. Szóvivőjük olyan gyakorlati hasznára is rámutatott, mint hogy ezentúl elkerülhető az egyes veszélyeztetett fajok véletlen összekeverése a halászhatókkal, így a halászok nem bántják majd őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.