Múzeumok éjszakája

Új kiállítótér, borok, húrok, irodalom Szekszárdon

Új kiállítóteret avattak a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, és új helyszínen, a vármegyeházán játszottak a Borok és húrok fesztiválon fellépő együttesek az idei múzeumok éjszakáján szombaton.

2015.06.22 00:30MTI

A múzeum látványraktárát, amelyet 70 millió forintos európai uniós támogatással hoztak létre az intézmény pincéjében, Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója és Ács Rezső, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere adta át ünnepélyesen. A bejutásra a megnyitón közel kétszázan vártak, a látogatók 35 fős csoportokban láthatták az eddig raktárakban porosodó leleteket. A látványraktár nyolc helyiségében mintegy hétezer tárgyat helyeztek el a bronzkori mészbetétes edények népének leletanyagától a sárközi bíborvégeken - dúsan hímzett lenvászon csík - át a 20. század "retró" technikai eszközeiig bezáróan. Az új tárlat a múzeum gyűjteményének egy százalékát tárta a közönség elé digitalizált információkkal ellátva.

A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a múzeum kulisszái mögötti, pince- és padlástúrákat kísérte.

A hűvös idő ellenére szász-százötven fős közönség hallgatta a vármegyeháza udvarán rendezett, elsősorban világ- és népzenei koncerteket. A Szekszárdi gitárkvartett klasszikus zenéjét, a debreceni Hollóének Hungarica középkori és magyar népzenei merítését, a Köztársaság bandája világzenéjét többféle szekszárdi bor kóstolása mellett lehetett hallgatni.

Eközben az állandó és időszakos kiállításokat is tárlatvezetés tette élővé, a Mozdulatművészet száz évét bemutató fotókiállításon pedig Szűcs Zsuzsanna drámapedagógus felnőtteknek rendezett drámajátékot.

A Babits Mihály Emlékházban Rubányi Anita színész és Németh Judit előadó tartott verses tárlatvezetést, Orbán György előadó Örkény István egyperceseiből adott elő groteszk játékot.

A három helyszín programjait több mint kétezren keresték fel, ami a Wosinsky múzeum éves látógatószámának hét százaléka - mondta Ódor János Gábor az MTI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.