Múzeumok éjszakája

Megnyílt a Balassi Intézet Róth Miksa-kiállítása

Róth Miksa üvegművészeti munkáit és mozaikjait bemutató kiállítás nyílt Megszínesített napfény címmel a művész születésének 150. évfordulóján a Balassi Intézetben szombat este, a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében.

2015.06.20 19:18MTI

Az előző századforduló legjelentősebb iparművésze előtt tisztelgő kiállításnak külön aktualitást ad, hogy világszerte idén ünneplik a fény nemzetközi évét - emlékeztetett a tárlat megnyitóján a Balassi Intézet főigazgatója.

Hammerstein Judit kiemelte: a Róth Miksa-tárlattal az intézet folytatja azt a hagyományt, hogy Somlói úti központi épülete nagykiállítások otthonául szolgáljon, és ezúttal a Múzeumok éjszakájához is kapcsolódik.

Az iparművész tevékenységét méltatva a főigazgató elmondta: Róth Miksa munkái nemcsak a nagy budapesti közintézményekben láthatók, hanem szerte a Kárpát-medencében, Nyugat-Európa számos pontján, sőt a tengerentúlon is. Róth Miksa fantasztikus személyiség, aki megtestesíti a technikai innovációt, az újítást, a magas minőséget - emelte ki.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke arról emlékezett meg, hogy Róth Miksa 1944 júniusában hunyt el. A művész maga ugyan a vészkorszakot megúszta, de a családjából sokan belehaltak.

Róth Miksa művészi szempontból azonban szerencsés pillanatban született, 1865-ben, 15 évvel az újfajta ólomüveget kifejlesztő Louis Comfort Tiffany után. Ekkor fedezték fel újra műfajt, amelynek során az angolszász Arts and Crafts mozgalom elkezdte feltámasztani a középkori iparművészeti technikákat - emlékeztetett Jankovics Marcell.

Az 1890-es évektől, a szecesszió elterjedésével Magyarországon szinte mindenhová Róth Miksától rendeltek üvegablakokat, mozaikokat, így a kor szinte összes jelentős képzőművészével, építészével dolgozott együtt, többek között Lechner Ödönnel, Steindl Imrével, Kós Károllyal, Rippl-Rónai Józseffel.

Az ünnepélyes megnyitót követően a Balassi Intézetben a Pankastic zenekar ad koncertet, amely stílusában ötvözi a modern popzenét és a 1920-1930-as évek hangulatát, mindezt úgy, hogy közben a stílusalapító Django Reinhardt nevéhez fűződő francia manouche swingre épít.

A Gellér Katalin által rendezett kiállítás szeptember 14-ig ingyen megtekinthető a hét minden napján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.