Múzeumok éjszakája

Útnak indították az "éjszaka üzenetét"

Az "éjszaka üzenetét" tartalmazó óriás képeslapot indított útjára a Múzeumok éjszakája egyik első eseményén Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szombaton.

2015.06.20 16:30MTI
MTI/Máthé Zoltán

A délutántól hajnalig tartó programsorozatban országszerte több mint 450 intézmény, köztük 108 budapesti múzeum vesz részt.

Az óriási képeslap este 11-ig a Magyar Posta segítségével eljut mindegyik múzeumba, ahol rákerülnek az intézmények egyedi, külön erre az alkalomra tervezett bélyegei.

A különleges üzenetet végül a Bélyegmúzeumban állítják ki.

"A képeslap virtuális kapocs a 108 múzeum között, egységes üzenete jelképezi, hogy a kultúra egésze mindannyiunk közös öröksége" - hangsúlyozta Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója az óriás képeslap útra indításakor.

Hoppál Péter méltatta, hogy a Múzeumok éjszakáján az idén korábbi éveket felülmúlva már mintegy 450 intézmény több mint 2500 programmal vesz részt, a rendezvénysorozat a magyar kultúra napja mellett az egyik legjelentősebb kulturális program.

Az államtitkár a helyszínen megnézte a múzeum állandó kiállítását és a Meseutótól a Merkurig - A hazai gépjármű-kereskedelem története című időszakos tárlatot is.

A múzeum látogatói a nap során számos interaktív programon vehetnek részt: óriás Trabant puzzle-t rakhatnak ki 3D-ben, kipróbálhatják, milyen csomagokkal megtömni egy Trabantot, és beülhetnek egy pedállal hajtott igazi Trabike-ba is.

A Múzeumok éjszakája programsorozata az idén két fő téma köré szerveződött. Több mint ötven intézmény kínálja programjait, gasztronómiai, kínálatát, kiállításait, múzeumpedagógiai foglalkozásait az "élő Erdély" tematikájában. A másik téma Eger mint központi helyszín, a cél, hogy minél több látogató jusson el a városba és vidékére, látogassa meg kulturális intézményeit, vendéglátóhelyeit és múzeumait - emelte ki Hoppál Péter.

Az államtitkár elmondta, hogy az eseményhez kapcsolódva a kulturális államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum három pályázatot hirdetett.

Az idén a Múzeumok éjszakája résztvevői egyrészt a délutántól hajnalig tartó programsorozat megörökítésével nyerhetnek: értékes nyereményeket osztanak ki azok között, akik múzeumi sétáikról készített 30-90 másodperces videofilmjeiket vagy fotóikat hétfő éjszakáig feltöltik a www.kormany.hu internetes oldalon megadottak szerint. A termékfejlesztési pályázaton arra kíváncsiak a szervezők, hogy a következő évi éjszakai múzeumlátogató programsorozaton milyen különleges emléktárgyat szeretnének látni a látogatók az egyes intézményekben, múzeumokban. A pályázat leadási határideje november közepe.

A BKK az idén is hat útvonalon külön múzeumi járatokat indít, hogy a Múzeumok éjszakája vendégei számára megkönnyítsék a helyszínek közötti közlekedést.

MTI/Máthé Zoltán


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.