Múzeumok éjszakája

Az egrieknek felelősséget és lehetőséget jelent a vár

Lehetőség és felelősség is egyben az egrieknek, hogy a parlament tavaly nemzeti emlékhellyé nyilvánította az egri várat: az év végéig ugyanis el kell készülnie a várrekonstrukció első ütemének.

2015.06.20 20:05MTI

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester a Múzeumok éjszakája programsorozat kiemelt vidéki helyszínén, az egri várban tartott megnyitón emlékeztetett: a parlament a napokban arról is döntött, hogy a megyei múzeumok vagyonát a megyeszékhelyi önkormányzatoknak adta. "Ezzel pedig immár elmondhatjuk: az egri vár az egrieké. Ez meg is ijeszthetne minket, hiszen a vár megóvása, az értékek bemutatása hatalmas feladat" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a kormány áprilisban kinyilvánította: az egri vár, mint nemzeti emlékhely kiemelten támogatandó fejlesztési cél.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta: a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében az elmúlt 1100 esztendőre és a múlt évszázadok hőseire is emlékeznek. Ünneplik egyúttal azokat, akik a történelmi emlékeket gyűjtik, őrzik és bemutatják a nagyközönségnek. Nekik köszönhető, hogy ezek az emlékek megmaradta az utókornak.

Kiemelte: az egri vár mindig is éllovasa volt annak a modern szemléletnek, amely ezeket az értékeket szórakoztatva, élményszerűen mutassa be a nagyközönség számára.

A várbéli programok a történelmi hagyományőrzők bevonulásával, ünnepélyes megnyitóval, illetve Dobó István és a várvédők - Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből ismert - esküjével kezdődtek.

A Dobó-bástyában új állandó kiállítás nyílt Elődeink fegyverei - fegyvereink elődei címmel. A több mint 250 darabos magyar és török hadtörténeti relikviát bemutató tárlat törzsanyaga Péterváry István, a 2013-ban elhunyt egri fegyvergyűjtő gyűjteményén alapul. A mintegy 200 tárgyat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vásárolta meg közel 60 millió forintért, és a vármúzeum rendelkezésére bocsájtotta. Ez a tárlat legalább öt évig lesz itt látható.

Köszöntőjében Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy az MNB tavaly januárban döntött arról, hogy 30 milliárd forintot különít el az értéktár-programra, ennek egyik első "gyümölcse" volt, hogy sikerült megszerezni a Péterváry-gyűjteményt.

Azt is elmondta, hogy a vidéki múzeumok nagyban segítik az MNB munkáját, a most átadott tárlat anyagát is egy ilyen múzeumi listáról választották ki.

A várba látogatókat több helyszínen is várják programok. Ezek között szerepel táncbemutató, klasszikus indiai zenei koncert, korabeli és modern fegyverekből bemutató, számszeríjas célba lövés. A látogatók ezen az estén átmenetileg birtokba vehetik a várrekonstrukció részeként megépült várfalsétányt is. A sétányt végleg a nyár közepén adják majd át.

Este fél kilenckor indul a belvárosból a történelmi és katonai hagyományőrzők fáklyás felvonulása a várba. Kilenckor a Gótikus palota előtti téren máglyagyújtás lesz, itt tartják a 7. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivált. A programokat 11 órakor az Egri csillagok című történelmi musicalből bemutatott részletekkel zárják.

A várbéli eseményekkel párhuzamosan az Eszterházy Károly Főiskola szervezésében a Líceumban is zajlanak a Múzeumok éjszakájának programjai. Itt tudományos és művészeti bemutatókkal várják éjfélig az érdeklődőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.