Vörös lista

Legalább minden hatodik madárfajt kihalás fenyeget az unióban

A lista többnyire az uniós tagállamok adatain alapszik, a 2013-ban csatlakozott Horvátországot egyelőre kihagyták az adatgyűjtésből.

2015.06.04 08:50MTI

A 451 fajból 82 szerepel azon a vörös listán, amelyet a Birdlife International nemzetközi természetvédelmi szervezet az Európai Bizottsággal és az Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) közösen mutatott be szerdán.

Tizenegy fajt, köztük a hóbaglyot (Bubo scandiacus), a baleári vészmadarat (Puffinus mauretanicus) és az aranyos sármányt (Emberiza aureola) is a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolták.

Ezen fajok esetében különösen magas annak a kockázata, hogy a közeli jövőben kihaljanak. Karmenu Vella, az EU környezetvédelmi megbízottja nyugtalanítónak nevezte a statisztikákat.

A vörös lista többnyire az uniós tagállamok adatain alapszik, a 2013-ban csatlakozott Horvátországot egyelőre kihagyták az adatgyűjtésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.