Senki se nézze madárnak!

Itt a legrégebbi toystory - ezzel játszott ősünk 3500 éve

Európa legrégebbi gyermekjátékának vélik bolgár régészek azt az ősi trák bronz kézművesremeket, amelyre helyi lakosok bukkantak a Rodope-hegységben.

2015.05.07 15:35MTI

A trák játék egy tripodon - háromlábú tartón - lévő gólyafejet ábrázol, bronzból és kevés ezüstből készült, korát a szakemberek a késő bronzkorra - Kr.e. 1500-1200 - teszik, ez volt az ősi trójai és mükénéi civilizációk kora. A gólyafej képes mozogni és vizet inni, súlya 30 gramm. A gólya szeme vöröses kalcedonból készült - ezt a féldrágakövet a Rodope-hegységben bányászták.

A 3500 éves gyermekjátékot helyi lakosok találták Jagnevo település közelében, és egy helyi üzletember, műgyűjtő, akinek híres néprajzi gyűjteménye van Zlatogard városában, megvásárolta tőlük.

Fotó: screenshot

Az ősi gólyafigurát régészek és történészek tanulmányozták és azonosították, mielőtt bemutatták volna a közönségnek. A szakemberek, köztük Kraszimir Lestakov, a Szófia Egyetem történész-, régészprofesszora, úgy vélik, hogy a műremek az egyetlen késő bronzkori gyermekjáték és a legrégebbi gyermekjáték Európában, amelyet eddig feltártak. Nikolaj Ovcsarov régész szerint lehetséges, hogy a bronzgólyának vallási jelentősége van.

Azért beszélünk úgymond játékról, mert a bronzkor szakértői nem tudták megállapítani, mire is használhatták valójában azt, soha nem találtak még ilyen kézművesremeket a világon. A létező publikációk alapján Lestakov professzor bizonyos abban, hogy ilyen tárgy még soha nem került elő - mondta Ovcsarov a bolgár rádiónak.

Fotó: screenshot

"Nehéz megmondani, mire használták. Lehetett gyermekjáték és lehetséges, hogy valamilyen funkciója volt az ősi trákok vallásgyakorlásában" - tette hozzá.

Nem véletlen, hogy az ősi trák játékot Jagnevo város körzetében találták, mivel a térségben számos trák szenthelyre és sírra bukkantak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.