Samu, Samu nem hozol te nekünk szerencsét

Az elsüllyeszthetetlen, golyómágnes kandúr, aki a hadihajók réme volt

Úgy tűnik, a macskák még a háborúban sem hazudtolják meg természetüket.

2015.05.14 16:41ma.hu
A cirmos, aki amúgy feketefehér :)

Ha a háború állatairól esik szó, ritkán szólnak történetek a macskákról. A meglehetősen önző állatok, nem rendelkeznek a kutyák hűségével, a lovak gyorsaságával, az öszvérek kitartásával vagy a postagalambok tájokozódó képességével, ezért kevés harci óda szól róluk.

Pedig macskabarát katonák léteznek, ezért elkerülhetetlen, hogy az egymást gyilkoló emberek "szórakozásába" a kisméretű tigrisek is belekeveredjenek. Így járt az a némethoni cica is, aki két ország zászlaja alatt is szolgált a második világégésben.

Az eredetileg Oscar névre keresztelt macska a náci Németország erejének egyik jelképén, a Bismarck csatahajón kezdte tengerészeti pályafutását. A hatalmas hajó nem volt túl szerencsés, első küldetésén - pár nappal azután, hogy 5 perc alatt a tenger fenekére küldte az angol haditengerészet büszkeségét, a Hood csatacirkálót - elsüllyesztették a britek. A 2200 fős legénységből 115 embert sikerült megmenteni valamint Oscart, akit egy lebegő fadeszkáról szedett fel a HMS Cossack romboló. Érdekes módon, az angol hajó legénysége is Oscarnak nevezte el a macskát, pedig nem tudhatták, milyen név alatt szolgált a Bismarckon.

Mármost a Cossack 1941 októberében konvojkísérői feladatot látott el Gibraltár közelében, mikor az U-563 jelzésű német tengeralattjáró torpedója eltalálta. A hajót nem sikerült megmenteni, a legénységet a HMS Legion vette a fedélzetére, természetesen Oscarral együtt. A macska ezek után új nevet kapott, Unsinkable Sam azaz Elsüllyeszthetetlen Samu néven a HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra került.

November 14-én azonban az U-81 jelzésű tengeralattjáró Málta közelében megtorpedózta az Ark Royalt, és bár megpróbáltak Gibraltárba vontatni a hajó végül 30 mérföldre a kikötőtől elsüllyedt. Samut ismét egy deszkán lebegve találták meg "mérgesen, de sértetlenül".

Ezek után a kalandos életű macska nyugállományba vonult, 1955-ben hunyt el belfasti otthonában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.