Tengeri kertek

Kiderült, miért olyan színpompásak a korallok

Elkápráztatják a (fotel)búvárokat, de egészen mostanáig nem tudtuk, miért pompáznak olyan változatos színekben a korallok. De a titok már nem titok többé.

2015.02.04 15:00ma.hu

Forrás: Toby Hudson (Wikimedia Commons)

A Southamptoni Egyetem korallzátonyokat kutató laboratóriumának vizsgálata kiderítette, miért annyira színpompásak a korallok, miért találhatók egymás mellett olyan változatos színekben. Röviden: a napfény hatására jelentkező pigmentekből meg lehet határozni, hogyan alkalmazkodik az élőlény az őt érő környezeti stresszhez.

Egyes változatok megnövelik a színükért felelős proteinek termelését, amikor több napfénynek vannak kitéve. Ahogyan a fehér ember lebarnul, ha napfürdőt vesz, a korallok úgy válnak színpompásabbá több napfény hatására. A rózsaszín és a lila proteinek gyakorlatilag fényvédőként szolgálnak számukra, kiszűrve a fényből azokat a sugárzásokat, amelyek egyébként károsítanák a szöveteikben jelen levő algákat.

Azért fontosak a korallok számára ezek az algák, mert szimbiózisban élnek velük. Ezek a mininövények jelentős mennyiség táplálékkal szolgálnak számukra, melyeket a korallok nem tudnak nélkülözni - így tehát kénytelenek megvédeni a fénytől őket. Különösen a növésben levő vagy sérült területeken, itt ugyanis még nincsenek algák, ám ahhoz, hogy ide is kiterjeszkedjenek, a korallnak "előzetes védelmet" kell létrehoznia. Ezek a területek így még színesebbek, mint a többi, hiszen a korall jelentős energiát mozgósít pigmentjeinek működésére, hogy az alga számára élhetővé tegye új felületeit.

Emellett az is kiderült, hogy miért tér el olyan jelentősen két, egymás mellett növő, azonos fajba tartozó példány színe, miért játszik lilás fényben az egyik, és miért tűnik bézsszínűnek a másik. Ennek okát az egyedek genetikai különbözőségében kell keresni. Ahelyett ugyanis, hogy egyetlen gén felelne a napvédő pigmentek termeléséért, a korallok ugyanannak a génnek számos másolatát használják e célból. Ezek a gének reagálnak a fényre, de nem mindegyikük - az aktív gének száma pedig meghatározza, milyen színűnek látszanak. Ezért térhet el két, ugyanabban a fajba tartozó, egymás mellett növő, ugyanannyi fénynek kitett korall színe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.