A korallok titkai

Szaga rejti el a halat ragadozói elől

A "fokhagyma-hatást" használja fel az apró, színes halacska arra, hogy eltűnhessen a rá (is) vadászó ragadozók elől.

2014.12.14 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Érdekes módját "választotta" a harlekin vérteshal (Oxymonacanthus longirostris) a rejtőzködésnek: az egyébként színpompás uszonyos a ragadozók szaglását csapja be azzal, hogy korallnak tetteti magát. Ehhez táplálékát használja fel, ugyanis "magától" nem lenne képes az illat-mimikára; a korall elfogyasztásával válik "korallszagúvá" a vérteshal. Gyakorlatilag az történik, mint az emberrel, ha (túl) sok fokhagymát eszik: teste átveszi a megevett étel zamatát.

Az Indiai- és a Csendes-óceánban őshonos élőlény a korallzátonyoknál érzi otthon magát (érthető okokból), álcázótechnikáját a Nagy-Korallzátony északi részén, a Lizard-szigetnél fedték fel a kutatók. Igen válogatós, csak bizonyos korallok hajtásait majszolgatja nap közben, majd éjszaka ezek közé bújva pihen.

Érdekes módon sikerült kideríteni a halacska rejtőzködőképességét. Olyan rákokat gyűjtöttek a kutatók, melyek szintén korallkedvelők. Az ollós ízeltlábúakat "ráeresztették" a korallra, melyben a vérteshalak rejtőztek, és megfigyelték, hogy vajon különbséget tesznek-e a két élőlény között. Mint kiderült, annyira nem, hogy a rákok gyakran a halacskákat választották az igazi korall helyett, annyira meggyőzően szaglottak. Eközben a más korallokhoz vonzódó vérteshalakat egyértelműen megismerték.

A tesztet megismételték egy ragadozóval: egy kékfoltos tőkehallal tették közös, hatalmas akváriumba a vérteshalakat, természetesen utóbbiakat elrejtve. Amikor a környezetben megtalálható korallokat kedvelő vérteshalak úszkáltak a tőkehal közelében, a ragadozó rá sem hederített zsákmányállatára. Mihelyst kicserélték a vérteshalakat néhány, az akváriumban elhelyezett koralltól eltérő étrendet folytató példányra, azok rögtön magukra vonták a tőkehal figyelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.