Gyökérség

Mangrovék menthetik meg a korallzátonyokat

Egyszerre jelent problémát az óceánok elsavasodása és a globális felmelegedés - ám a mangrovefák gyökerei védelmet nyújthatnak a korallok számára.

2014.10.12 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: USGS

A Virgin-szigeteken figyelték meg a Föld egyik leginkább veszélyeztetett ökoszisztémájának eddig rejtve maradt alkalmazkodóképességét. A korallzátonyok legalább háromnegyede ki van téve a globális klímaváltozás és a vizek elsavasodása jelentette hatásoknak, de a túlhalászat és a búvárkodás okozta károk sem lebecsülendők. Éppen ezért jó hír, hogy a mangrovék és a korallok ennyire jól kijönnek egymással.

A vízben álló faként is ismert növény gyökerei leérnek a tengerfenékre - ami azért annyira nem nagy fegyvertény, tekintve, hogy a mangrovék élettere folyótorkolatok és a nyílt víz találkozásánál található. A gyökereik kínálta környezet menedéket nyújt a koralloknak, derítette ki egy amerikai kutatás (USGS) - több mint 30 faj megjelenését figyelték meg a helyszínen. Ez az első, a hőmérséklet növekedésére és az óceánok savasodására adott természetes reakció.

Miért jó környezet ez a koralloknak? Nos, a fák gyökerei közé nem jut be annyi napfény, márpedig a túl sok napfény kifehéríti (megöli) a korallokat. Ezzel párhuzamosan értelemszerűen valamivel alacsonyabb is a víz átlaghőmérséklete a környéken előforduló korallzátonyoknál mérthez képest. Megfigyelések szerint a barna agykorall populációi a Virgin-szigeteknél már szinte csak a mangrovék gyökerei között találhatók meg, a zátonyokon létezett kolóniák java elpusztult.

És van még egy előnye a növényeknek a korallok számára. A mangrovegyökerek körül a víz lúgosabb, mint a nyílt vízen, ami elősegíti a korallok lárváinak letelepedését és kalcium-karbonát vázuk kialakítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.