Algafarmok a korallzátonyokon

Óriáskagylók a bioüzemanyag zálogai?

Más puhatestűekkel szemben az óriáskagylók irizáló játéka nem az álcázást szolgálja, hanem alapvető szerepet tölt be a tengeri ökoszisztéma fennmaradásában. Ami annyira hatékony, hogy a kagyló módszerével kiváltható lehet a kőolaj alapú üzemanyag.

2014.10.09 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A szivárványos színjátékot tehát nem a rejtőzés érdekében veti be a kagyló, hanem azért, hogy ideális terepet biztosítson a benne tanyázó algának. Utóbbi alapvető fontosságú a tengeri ökoszisztéma számára, ez alakítja ugyanis át a fényt elfogyasztható táplálékká minden más, növényevő víziállat számára. Fotoszintézisére sok faj támaszkodik a vízfelszín alatt, ám az alga, minden igénytelensége ellenére, mégsem nő úgy, mint a szemét. Szüksége van védelemre, de nem a ragadozóktól, hanem a nem kívánt sugárzástól.

És itt "lép be" a képbe a kagyló. Gazdaszervezetként helyet ad az algának, így első kézből fogyaszthatja az alga fotoszintézisének eredményét. Ezzel párhuzamosan megszűri a beérkező napsugárzást, így az alga számára ideális fényviszonyokat teremt. Utóbbi így a neki leginkább megfelelő hullámhosszokon bejutó fényben fürödhet, a káros sugárzást a kagyló szétszórja a környezetében. A szimbiózis így mindkét fél számára kölcsönösen előnyös (különben nem is hívnák szimbiózisnak).

Na de mire lehet mindez hasznos emberi szemmel? Az algában óriási lehetőségek rejlenek bioüzemanyagként, ám használható minőségű, könnyen begyűjthető mennyiségű algát nehéz előállítani. Az óriáskagyló tudásával azonban az emberiség is megszűrheti az algatelepeket érő napsugárzást, ezzel ideális környezetet biztosítva a zöld üzemanyag előállításán dolgozó vízi növények számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.