1,3 millió négyzetkilométeren

Obama megmenti a Csendes-óceánt

A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe lehet a túlélés kulcsa?

2014.09.29 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NOAA

Nagyon fontos szerepet töltenek be az ökoszisztéma megóvásában a nemzeti parkok - és nincsen ez másként a tengerekben kijelölt területekkel sem. Barack Obama nemrég létrehozta a világ legnagyobb, víz alatti régióját, Pacific Remote Islands Marine National Monument néven. A közel 1,3 millió négyzetkilométernyi terület a Csendes-óceánban, Hawaiihoz közel helyezkedik el. Érdekesség, hogy Obama erről a szigetcsoportról származik.

A nemzetközi törvények szerint egy ország a partjaitól maximum 200 mérföldre (320 kilométerre) terjesztheti ki felségterületét, az azon túli régiók nemzetközi vizeknek számítanak. Ezt sok helyen ki is használta az amerikai elnök, amint az a fenti képen is látszik, jelentős területeket rendelt a tengeri nemzeti parkhoz. Így immár a Howland-sziget, a Baker-sziget, a Jarvis-sziget és a Palmyra Atoll egyaránt amerikai oltalom alá tartozik.

De mit is jelent a védelem? A bolygó legveszélyeztetettebb fajainak jó része található itt, a korallzátonyok gazdag élővilágában megtalálhatók rákfélék, cápák, tengeri teknősök, sőt, még tengeri madarak változatos sokaságával is gyönyörködtet a régió. Az elsavasodástól, a vándorló fajoktól és a klímaváltozás egyéb negatívumaitól egyaránt szenvednek, itt volt tehát az ideje felhívni a figyelmet helyzetükre.

Sajnos tökéletes megoldást nem jelent a nemzeti parkká nyilvánítás sem, de ezzel legalább elejét lehet venni a nagyobb emberi beavatkozásoknak. Tiltottá vált a kereskedelmi jellegű halászat (a sporthorgászat nem), az olajmezők utáni kutatás és fúrás illetve a szemetelés. Noha utóbbi kettő eddig sem volt túl jelentős a Csendes-óceán most kiemelt részén, de a tonhal-halászat meg fogja szenvedni a tiltást. A Washington Post becslése szerint az Egyesült Államok tonhalfogyasztásának mintegy 4 százalékát elégítette ki a régió.

Magát a védett övezetet egyébként még 2009-ben hozta létre George W. Bush, hivatali ideje legvégén. Eredeti mérete valamivel több volt, mint 225 ezer négyzetkilométer, tehát Obama döntésével a terület több ötszörösére hízott. És még így is csak az amerikai ellenőrzés alatt álló vizek 1 százaléka minősül védettnek (szárazföldön 10 százalékos ez az arány).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.