A mélység titka

Kiderült, mit rejt az óceán mélye

Bolygónk vízzel borított felszínének mindössze 10 százalékáról rendelkezünk pontos térképekkel, a maradék 90 százalék nagy rejtély. Vagy legalábbis az volt, köszönhetően egy nagyfelbontású térképészeti projektnek.

2014.10.05 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: UC San Diego

A San Diego-i, oceanográfiával foglalkozó Scripp Intézet kutatói európai segítséggel tárták fel, mi is rejtőzik a gyakran több ezer méteres vízréteg alatt. Az Európai Űrügynökség (ESA) CryoSat-2 és a NASA Jason-1 űrszondáinak magasságmérői révén létrehozták a Föld teljes tengeralatti térképét. Ennek köszönhetően az óceánok alatt meghúzódó hegyek és hegygerincek így még sosem tárultak emberi szem elé.

De nem csak látványbeli hozadéka van ám a projektnek: a térképekkel jobban megérhetővé válik az óceánok alatti lemeztektonika és az eddig kevéssé tanulmányozott óceáni medencék kialakulása. Mindezt az óceánok különböző részein mért gravitáció segítségével sikerült tető alá hozni - a fent említett két űrszonda a Föld óceánok felett mérhető gravitációs mezejét hivatott mérni.

"A földkörüli pályán keringő műholdak másodpercenként több ezer radarimpulzust küldenek. Ezt használtuk fel az óceánfenék topográfiájának elkészítéséhez" - avatta bele a titokba az érdeklődőket David Sandwell vezető kutató. A különböző, kisebb-nagyobb púpok a kéreg és az azalatt levő réteg vulkanikus tevékenységére utalnak, árulta el a kutató, aki szerint ezzel a térképpel jobban megérthető a földi kéreg változása.

Persze hiába lett volna minden modern technika, ha a bevezetőben említett 10 százalék még nem készült volna el. Ezeket ugyanis jóval lassabb módszerrel, speciális, többsugaras visszhangeszközzel ellátott hajókkal hozták össze. Az így kapott adatokat használták fel a Scripp kutatói a gravitációs mező adatainak pontos kalibrációjához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.