Térplasztika

Veszélyben a Nagy-korallzátony

Azt mondják, egy kép többet ér ezer szónál - nos, a cikkünkben levő elemi erővel hatva hívja fel a figyelmet a tengeri ökoszisztéma egyik legváltozatosabb otthonának veszélyeztetettségére.

2015.01.01 07:00ma.hu
Forrás: Courtney Mattison

Courtney Mattison szobrászművész porcelánból és kőből alkotta meg fent látható művét, mely az Ausztrália partjai előtt húzódó Nagy-korallzátony veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. Az egészséges, színpompás élő magot halott példányok veszik körül - ahogy az a való életben is egyre inkább megfigyelhető.

A képződmény Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek körülbelül azonos távolságra vannak a tengerparttól.

A Nagy-korallzátony nyújtotta biológiai sokféleség szinte felülmúlhatatlanul gazdag. Megőrzés nemcsak a tudomány számára fontos és felbecsülhetetlen, de Ausztrália számára különösen az. Ez a korallgát óvja meg ugyanis a kontinens partjait a Csendes-óceán pusztító hatásától. Itt ugyanis megtörik a ciklonok ereje és a szárazföldet már csak a megzabolázott hullámok érik el. A Nagy-korallzátonyt 1981 óta tartják számon a Világörökség részeként.

Ennek ellenére több pusztító hatás is éri, érte a képződményt. 2010 végén, 2011 elején a heves esőzések folytán Queensland tartományt nagy kiterjedésű áradások sújtották. Az árvíz következtében nagy mennyiségű rovarirtószerrel, mezőgazdasági hordalékokkal, tápanyagokkal szennyezett víz érte el a Nagy-korallzátonyt. Kutatók szerint a szennyezett víztömeg jelentősen befolyásolhatja az ökoszisztéma működését, eltolhatja a táplálékláncot. A hordalék erős nyomás alá helyezi a korallokat, és így csökkenti az ellenálló képességüket a szélsőséges időjárással szemben, és lassítja a regenerálódásukat is.

Emellett szénbányászat megindítását tervezik a Nagy-korallzátonyon, továbbá a zátonyt felügyelő hatóság 2013. január 31-én engedélyt adott arra, hogy 3 millió köbméter iszapot eresszenek a tengerbe. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.