16 milliárd dolláros üzlet

Több millió köbméter hulladékot öntenek a Nagy-korallzátonyra!

A Nagy-korallzátonyt felügyelő ausztrál hatóság engedélyt adott arra, hogy több millió köbméter iszapot eresszenek a tengerbe a világ legnagyobb koralltelepének közelében a világ legnagyobb szénkikötője építésének előkészületeként.

2014.02.01 05:30MTI

Az engedéllyel szabaddá vált az út Abbot Point kikötőjének nagymértékű kibővítése előtt, amelynek munkálatait két indiai vállalat és Gina Rinehart ausztrál multimilliárdos bányászati vállalkozó cége végzi majd mintegy 16 milliárd dollár értékben.

Környezetvédők, óceánkutatók és utazásszervezők a tervet ellenezve még tavaly felhívást intéztek az ausztrál kormányhoz, hogy akadályozza meg az építkezést, és el akarták érni az UNESO Világörökségi Bizottságánál, hogy felvegyék a Nagy-korallzátonyt a veszélyeztetett világörökségi helyek listájára.

A Nagy-korallzátony Tengeri Nemzeti Parkot felügyelő hatóság elismerte ugyan aggodalmaikat, de azzal érvelt, hogy Abbot Point kiterjesztése kevesebb kotrási hulladék tengerbe bocsátásával jár, mint a többi kikötőfejlesztési terv.

Az engedély értelmében 3 millió köbméter iszapot engednének a tengerbe a tengeri nemzeti park térségében, ami a terv ellenzői szerint veszélyezteti a Nagy-korallzátony élővilágát. Az UNESCO, amely 1981-ben vette fel a természeti képződményt világörökségi listájára, 2014 júniusáig elhalasztotta a döntést arról, hogy a veszélyeztetett világörökségi helyek közé sorolja-e a Nagy-korallzátonyt, vagy elveszi tőle a világörökségi címet. A nemzetközi szervezet az ausztrál kormány jelentésére vár arról, mit tesz annak érdekében, hogy megóvja a páratlan természeti kincset az ipari, bányászati tevékenység következményeitől.

A Nagy-korallzátony mintegy 345 ezer négyzetkilométernyi területe az ausztrál partok mentén terül el, és 3000 zátonyával a világ legnagyobb koralltelepét alkotja. Queensland állam a Nagy-korallzátonnyal szemközti parton hat nagy kikötőt szándékozik építeni, melyek több millió tonna szennyezett iszapot bocsátanának az Ausztrália északkeleti partjainál elterülő Korall-tenger vizébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.