Pókgyilkos pók

A pók, ami pelikánra hasonlít

Saját fajtájának állományát tizedeli a bizarr kinézetű ízeltlábú. Szerencsére, mi magyarok nem fogunk találkozni vele, így kényelmesen retteghetünk tőle a karosszékben.

2014.12.28 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Archaeidae néven ismert tudományos körökben, de hétköznapi elnevezése - pelikán pók - jobban kihangsúlyozza az állat egyedi mivoltát. Ez a fajta ízeltlábú ugyanis kis túlzással úgy néz ki, mint egy pelikán, köszönhetően módosult rágóinak. A nagyjából rizsszem méretű testtel bíró állat ezt más pókok biztonságos távolságból való megragadásához és megöléséhez használja; ebből következően saját maga nem készít hálót.

Ősi trükköt alkalmaz a parányi lény, biológusok már azelőtt felfedezték a fosszíliákban a pelikánpók fajokat, mielőtt rájöttek volna, hogy azok közel sem kihalt, hanem nagyon is élő fajok. Szerencsére, tőlünk jó messze léteznek: Madagaszkár, Dél-Afrika és Ausztrália egyes vidékein őshonosak.

A kutatók most egy másik, de szintén rokon családot tanulmányoznak, a Mecysmaucheniidae fajtába tartozó egyedeket. Ez pont ellentétes taktikát fejlesztett ki, mint a pelikánpók: nem lassan közelíti meg áldozatát, hogy aztán biztonságos távolságból végezzen vele, hanem elképesztő sebességgel ront rá a célpontra. Akkora tempóval, hogy még egy másodpercenként 30 ezer képkockát rögzíteni képes videokamerával is csak egy elmosódott folt látható belőle.

Visszatérve cikkünk tárgyához: bármilyen rémisztőnek is tűnnek ezek a pókok, igazából nem veszélyesek. Egyrészt nagyon apróak, másrészt a terepen begyűjtést végzett kutatók állítása szerint félénkek is. Ha ember veszi a kezébe, sosem támad, mindig menekülni próbál, állították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.