Életmentő műtét

Az agytumorral a pókiszony is távozott

Sürgős műtéti beavatkozásra volt szüksége annak a férfinek, aki akaratlanul is a tudomány szolgálatába állt azzal, hogy a szövetek eltávolításával pókiszonya is múlttá vált.

2014.11.03 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Orvosi képalkotó eljárások tanulmányozásával jutottak arra a következtetésre a kutatók, hogy agyunk amigdala néven ismert területe komoly szerepet játszik abban, hogy az idegrendszer miként kezeli a különböző fóbiákat. Ezt a megállapítást támasztotta annak a 44 éves férfinek az esete, aki az egész életét végigkísérő araknofóbiáját veszítette el egy agyműtét során.

Tulajdonképpen a pókiszony távozása csak mellékhatás volt. Az üzletember agyának bal amigdalájában ugyanis műtéti beavatkozást igénylő elváltozás lépett fel. Az érzelmi reakciókért felelős területen szarkoidózis jött létre, immunsejtjei felhalmozódásával granulómája alakult ki. Az ilyen szerves képződmények könnyen károsíthatják a bőrt, a tüdőt, sőt, néha az agyat is.

Emiatt döntöttek úgy az esetet vizsgáló sebészek a műtéti beavatkozás és az amigdala bal oldalának eltávolítása mellett. A probléma nélkül lezajlott operációt követően két érdekes hatást figyelt meg magán a férfi. Egyrészt különös, zsigerből jövő idegenkedést érzett a zene iránt, másrészről viszont megszűnt gyerekkora óta vele levő araknofóbiája. Utóbbi egészen extrém méreteket öltött: a korábban pókoktól irtózó férfi kezébe fogta az ízeltlábúakat, hogy közelről vizsgálhassa meg az évtizedeken át rettegett lényeket.

Zenei averziója idővel elmúlt, de pókiszonya nem tért vissza. A műtét tehát végleges változást okozott agyában, illetve abban, ahogy a világot látja. Ezzel ő lett a világon az első olyan ismert eset, akinél egy fóbiát invazív eljárással "gyógyítottak" meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.