Bumba lennoni

Felfedezték a Beatles-pókot

Új tarantulafajra bukkantak, mely talán önmagában nem kapna akkora hírverést, ám szokatlan rendszertani neve rögtön ismertséget hozott számára.

2014.10.26 15:00Sy
Forrás: Wikipedia

Még ha rovarkutató is az ember, új faj felfedezésére nem mindennap nyílik lehetősége. Pont erre gondolt Fernando Pérez-Miles rovartudós is, aki nem szalasztotta el a ritka alkalmat. Egy korábban ismeretlen, általa felfedezett tarantulafajnak adott John Lennon emlékének tisztelgő nevet - így lett az ízeltlábú Bumba lennoni.

"Egy ideje már vártam arra, hogy egy fajt Lennon tiszteletére nevezhessek el, talán mondanom sem kell, hogy nagy Beatles-rajongó vagyok" - nyilatkozta Pérez-Miles a National Geographic-nak.

Parában, Brazília esőerdeinek egyikében fedezték fel a Theraphosidae családhoz tartozó példányt. Ezen pókcsalád jellegzetessége, hogy ide tartozik a világon eddig ismert legnagyobb nyolclábú ragadozó, a Theraphosa blondi, más néven Góliát madárpók is. Ám a Bumba lennoni - melynek magyar neve még nincs - közel sem öltött ekkora méreteket, "alig" több mint 3 centiméter, vagyis családjában igazi törpének számít.

Az éjszaka begyűjtött állat valószínűleg éjszakai életmódot folytat. Más tarantulákhoz hasonlóan hasán levő szőrei segítségével érzékeli zsákmánya közelségét. Ugyanakkor rokonaitól eltérően jellegzetes csomókkal rendelkezik szájszerve körül, mellyel valószínűleg áldozatának elfogyasztását könnyíti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.