Rejtőzködő parányok

Még csak a pókfajok felét ismerjük

Pókiszonyban szenved, nehezen viseli az ízeltlábú ragadozókat? Akkor van egy rossz hírünk: a tudomány mai állása szerint az összes fajnak még csak a felét ismerjük - rengeteg példány vár még felfedezésre.

2014.12.10 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
George Chernilevsky, Wikimedia

Elképesztő számú, több mint 44.500 pókfajt azonosítottak a kutatók eddig. Mégis, ez még csak a jéghegy csúcsa/fele lehet: becslések szerint még legalább ennyien "várnak" arra, hogy felfedezzék őket. A new yorki Amerikai Természettörténelmi Múzeum kurátora, Norman Platnick szerint, mivel becslésről van szó, nincsen kőbe vésve, hogy valóban a pókfajok felénél járunk. Más szakemberek pesszimistábbak, úgy vélik, hogy nagyjából az összes pókféle 20 százalékáról van dokumentált tudásunk.

Talán nem gondolta volna, de számos új fajt nem természetes élőhelyén fedeznek fel, hanem múzeumi gyűjtemények átvizsgálásával. Ennek oka, hogy a kis ízeltlábúak begyűjtése sokkal egyszerűbb feladat, mint azonosításuk és katalogizálásuk. Ezért aztán gyakran előfordul, hogy számos, még ismeretlennek tartott faj fennakad a pókcsapdákban, és azonosításuk vagy besorolásuk csak jóval később történik meg.

Platnick egyébként az aprópókok családra (Oonopidae, angolul goblin spider) koncentrál. Amikor belevágott projektjébe, még "csupán" 500 aprópók-faj volt ismert, azóta - köszönhetően a múzeumi kurátor fáradhatatlan munkájának - már közelebb vagyunk a 2500-hoz. És minden bizonnyal még fordul párat a számláló.

Hasonlóan állunk egyébként egy másik, veszélyes(nek gondolt) ízeltlábú fajjal, a skorpióval is. Nagyjából 2000 különböző skorpiót azonosítottak be napjainkig, és még körülbelül háromszor ennyinek sikerült eddig elkerülnie a kutatókat. Vagyis, habár jóval kevesebb fajtája létezhet, mint a pókoknak, még így is tekintélyt parancsolóan magasan, 7000 környékén van az összes skorpiófaj száma.

Összehasonlításképp: az (ismert) emlősök nagyjából 5400 faj valamelyikébe tartoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.