600 méteren lebeghetnek

Rossz helyen vannak a szélerőművek!

Az elképzelés nagyon jó, csak az elhelyezés nem optimális. A szél igazi erejét ugyanis nem a földön kell kihasználni, hanem az atmoszférában. Hamarosan óriási turbinák lebeghetnek fejünk felett.

2014.10.08 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Altaeros

A Massachusetts-i Somerville-ben levő Greentown Labs falai között felfújt alakzatban semmi sem emlékeztet egy szélerőműre, inkább egy brutális méretű hajócsavar jut az ember eszébe a tárgyról. Pedig a masina nem a vízben fog dolgozni, hanem a levegőben használja majd ki a szél erejét. Ám, szemben napjaink szélerőműveivel, ezt nem a földre telepítik, hanem felengedik az atmoszférába.

Persze azért nagyon magasra nem megy, nagyjából 600 méteren igyekszik majd kinyerni a légköri mozgások energiájának egy részét. Lapátjai napjaink legnagyobb ilyen alkatrészeinek számítanak, közel 220 méteresek lesznek. A teljes mértékben önműködő, levegőnél könnyebb BAT (buoyant airborne turbine, levegőben lebegő turbina) azért megy valamivel fél kilométeres magasság fölé, mert ott a szél erősebben, de egyenletesebben fúj, azaz stabilan lehet számítani hatására.

Mintegy 1000 köbméternyi héliummal töltik meg a BAT felfújható testét; négy, levegővel töltött stabilizátor uszony gondoskodik a hirtelen léglökések negatív hatásainak kiküszöböléséről. Maga az anyag, amiből a felfújható vázat készítik, egyaránt ellenáll az UV-sugárzásnak és az időjárás hatásainak.

Az első, kereskedelmi forgalomba kerülő BAT 30 kilowattos turbinákkal üzemel majd, mellyel nagyjából tucatnyi otthont lehet ellátni árammal. Egy nagyobb változat is készül, 200 kilowattos turbinával, ami egy kisebb település energiaigényének jó részét kielégítheti. Természetesen rádióantennákat és mobiltornyokat is hordozhat, vagy akár vezetékmentes internetet biztosító eszközöket is lehet szerelni rá, így sok legyet lehet ütni egyetlen csapással.

Forrás: Altaeros

Visszatérve az elektromosságra: három, duplán fonott polimer drót felel azért, hogy a légi szerkezet ne lebegjen el az adott pont fölül. Ezek egyike réz vezetőt is tartalmaz, mellyel az égben előállított elektromosságot a földi kiszolgáló-létesítmény irányába továbbítani lehet. Így nem kell a szerkezetnek még energiatároló egységek súlyát is megtartania, hiszen a megtermelt energiát rögtön leküldi a földre.

Maga a földi állomás nem csak az energia begyűjtéséért és elektromos hálózatba való továbbításáért felel, hanem a fentieken túl abban segíti a BAT-ot, hogy az optimális szélviszonyok - 45-50 km/h - között üzemeljen. A lebegő szerkezet magasságának és irányának automatikus állításával mindig ideális légköri mozgások közepette gyűjtheti az energiát. Amikor pedig viharosra változik az időjárás, a szélsebesség meghaladja a 100 km/h-t, akkor egyszerűen becsörlőzik az állomásra.

És hogy mekkora energia áll így az emberiség rendelkezésére? Egy 2012-es becslés szerint akár 1800 terawatt, ami közel négyszerese a teljes, földfelszíni kapacitásnak. Ez egyébként bőven elegendő lenne a teljes emberi energiaigények kiszolgálásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.