Brutális pusztítás

Mozambik az elefántmészárlás egyik fellegvára

Az orvvadászok legalább 480 elefántot öltek meg a vizsgált időszakban, de az elpusztított állatok száma elérheti a 900-at is.

2014.06.19 23:30MTI

Mozambik lett az elefántmészárlás egyik fellegvára Afrikában: egy légi megfigyelés szerint vadorzók 2011 és 2013 között több száz állatot ejtettek el agyaráért az ország északi részén - kongatta meg a vészharangot csütörtökön a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet.

A WWF szerint az orvvadászok legalább 480 elefántot öltek meg a vizsgált időszakban, de az elpusztított állatok száma elérheti a 900-at is. A Quirimbas Nemzeti Parkban megfigyelt elefántoknak például a fele vált vadorzók áldozatává. Az elejtett vastagbőrűek 80 százalékban fiatal példányok, amelyek kevésbé óvatosak, mint idősebb fajtársaik.

Más természetvédelmi szervezetek, így a Centro Vivo Terro és Wildlife Conservation Society már tavaly felhívták a figyelmet a drámai mozambiki helyzetre.

Az ő adataik szerint évente 1000 elefántot mészárolnak le vadorzók a kelet-afrikai országban, ahol félelmeik szerint 8-10 éven belül akár ki is pusztulhatnak ezek az állatok. Az orvvadászok kilónként 50 dollárt, vagyis agyaranként nagyjából 500 dollárt (több mint 100 ezer forint) kapnak a közvetítő kereskedőktől.

"Ez olyan sok pénz, hogy még azok is, akik amúgy nem foglalkoznak vadorzással és nem tartanak fenn kapcsolatot üzérekkel, igyekeznek elefántot elejteni" - közölte a WWF.

Mozambikban a közelmúltig nem üldözte törvény a vadorzást, csak nemrég fogadtak el egy jogszabályt, amely szabadságvesztéssel és magas pénzbírsággal sújtja a védett állatok elejtését.

A WWF a nemzetközi közösség beavatkozását kérte a mozambiki elefántmészárlás leállításához. A szervezet szerint nyomást kellene gyakorolni Thaiföldre is, amely semmit sem tesz az orvvadászatot ösztönző, virágzó hazai elefántcsontpiac felszámolására.

A WWF szerint Mozambik az Ázsiába irányuló elefántcsont- és orrszarvútülök-csempészetnek is egyik jelentős hídfőállása lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.