Kettős ős

Az amerikai őslakosok tulajdonképpen Szibériából származnak

Az amerikai őslakosok egyes elődei Közép-Szibéria déli részéről származhatnak - derült a régióból származó több ezer éves DNS-minták elemzéséből. Korábban azt feltételezték, hogy az amerikai őslakosok elődei kelet-ázsiai származásúak.

2013.11.21 16:47MTI

Maanasa Raghavan, a Koppenhágai Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport tagjai egy 24 ezer éve Közép-Szibéria déli részén (Malta - ez a leggazdagabb prehisztorikus lelőhely Szibériában) élt, négy évesen meghalt fiú felkarcsontjának örökítőanyagát izolálta és elemezte. Jelenleg ez a legrégebbi emberi genom, amelyet szekvenáltak. A fiú sírját, amelyben számos tárgyra is bukkantak, az 1920-as években találták meg orosz kutatók a szibériai Irkutszktól 85 kilométerre északnyugatra fekvő Malta közelében, a Belaja folyó mentén.

A fiú genomjának és Y-kromoszómájának vizsgálatával született eredmények alapján megállapították, hogy a mai nyugat-eurázsiaiakkal rokon populáció 24 ezer éve jóval északkeletebbre élt, mint azt eddig feltételezték: egészen Nyugat-Szibéria déli részéig nyomultak - írják a tudósok a Nature brit szaklapban.

Nagy fejtörést jelent a szakértői csoport számára az, hogy a fiú DNS-e nem mutat rokonságot olyan kelet-ázsiai populációkkal, mint a kínai, koreai vagy japán. A mai őslakos amerikaiak a kelet-ázsiaiakkal állnak legközelebbi rokonságban, ezért a kutatóknak még rá kell jönniük arra, hogyan lehetséges, hogy a mal'tai fiú őslakos amerikaiakkal, nem pedig kelet-ázsiaiakkal rokon.

A legelképzelhetőbb megoldás a tudósok szerint az, hogy a Szibériában 24 ezer éve élt populáció, amelyhez a fiú tartozott, csak a gyerek halála után keveredett a kelet-ázsiai népességgel.

"Az amerikai őslakosság két populáció, egy kelet-ázsiai csoport és a maltai nyugat-eurázsiai populáció keveredéséből jött létre. Az egyelőre kérdés, hogy ez a keveredés hol történt. Lehetett még az Óvilágban, valahol Szibériában, de elvileg az Újvilágban is bekövetkezhetett - fejtette ki Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

Feltehetőleg ez azután történt, hogy az amerikai őslakosok elődei elváltak a kelet-ázsiai ősöktől és azelőtt, hogy az őslakosok elterjeszkedtek az Újvilágban. A számítások szerint az amerikai őslakosság 14-38 százaléka esetében megfigyelhetők a szibériai eredet nyomai.

A nyugat-eurázsiai DNS-jegyek, amelyek az amerikai őslakosok ma élő utódainál megtalálhatók, a szakértők szerint nemcsak az Amerika felfedezése utáni keveredéseknek köszönhetők, hanem az első amerikaiak eleve kevert származásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.