Tovább romlottak az életkörülményeik

Egyre katasztrofálisabb az ausztráliai őslakosok sorsa

Tovább romlott az ausztráliai őslakosok helyzete, ami az egészségügyet, a börtönnépességen belüli arányukat és a gyermekkel való rossz bánásmódot illeti.

2011.08.25 19:28MTI

Az őslakosokat sújtó egyenlőtlenségekkel foglalkozó kormánybizottság éves jelentése szerint a 45 tanulmányozott mutatóból csak tíznél sikerült javulást elérni. Tizenhét másik mutató - közöttük a börtönnépességen belüli arány és a betegségek előfordulása - nem javult, sőt inkább romlott.
   
Az őslakos gyermekek esetében a lakosság többi részéhez képest hétszer nagyobb a kockázata annak, hogy szexuális visszaélés vagy elhanyagolás áldozatai lesznek. Az adatok alapján minden ezer közül 37-tel bántak rosszul tavaly szemben a tíz évvel azelőtti tizenöttel.
   
Az őslakos nők körében 59 százalékkal nőtt a börtönben ülők aránya a tíz évvel korábbihoz képest, míg a férfiaknál ez a növekedés 35 százalékos volt. A börtönben ülő őslakosok száma tizennégyszer magasabb, mint a többi ausztrálé.
   
A többi fiatalhoz viszonyítva a fiatal őslakosok körében 23-szor nagyobb az esély arra, hogy börtönbe kerülnek, jóllehet a közülük bebörtönzöttek aránya alacsonyabb, mint korábban.
   
Az őslakosok és a lakosság többi része között tovább nőtt a szakadék a keringési, a vese- és a cukorbetegség előfordulása tekintetében is.
   
Csak néhány területen mutatkoznak a javulás jelei. Ezek a foglalkoztatottság, az oktatás és az ingatlan birtoklása, bár ez a tendencia a lakosság egészére jellemző.
   
A 22 milliós népességen belüli 575 ezer őslakos születéskor várható élettartama a férfiak esetében 11,5, a nők esetében 10 évvel alacsonyabb az ausztráliai átlagnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.