Maorik után ausztráliai őslakosokhoz látogat

Új-Zéland után Ausztráliába utazott Sólyom László

Befejezte négynapos új-zélandi látogatását vasárnap Sólyom László köztársasági elnök. Szigetországi útjának utolsó állomásaként Wellingtont is felkereste, majd Ausztráliába utazott tovább.

2009.09.27 12:59MTI/fotó: MTI

Az elnök Új-Zéland fővárosában ellátogatott a Victoria hegyen levő kilátóponthoz, ahonnan a város legnagyobb része belátható.

Az államfő ezt követően felkereste a Magyar Millenniumi Parkot, ahol Wayne Mapp védelmi miniszterrel és Kerry Prendergast wellingtoni polgármesterrel megkoszorúzta a parkban álló kopjafát. Az adományokból fenntartott parkban rendezett ünnepségen az új-zélandi magyarok mintegy 200 képviselője vett részt, közöttük Szentirmay Klára, a parkot igazgató szövetség elnöke. A Wellington szívében létesített parkban a járólapok közé beépített téglákon örökítik meg az adományozók nevét. Sólyom László újabb két adományozó nevét feltüntető téglát helyezett el a kopjafa előtt. A park Új-Zéland egyetlen magyar emlékműve, amelyet 2003-ban az akkori új-zélandi főkormányzó nyitott meg. A helyi magyarok minden magyar nemzeti ünnepről ebben a parkban emlékeznek meg. A köztársasági elnök ezt követően az új-zélandi parlamentben részt vett azon a díszebéden, amelyet a védelmi miniszter és a helyi magyarság adott a tiszteletére. Sólyom László rövid köszöntőjében kifejtette: az elnök missziója, hogy összetartsa a magyarságot, és emlékeztetett arra, hogy rendszeresen felkeresi a környező országok magyarságát. Annak a meggyőződésének adott hangot, valaki nem attól magyar, hogy magyar állampolgár, hanem hogy magyarnak érzi magát, tud magyarul, de ha nem, akkor is magyarul érez és gondolkodik. A magyarok akkor maradnak fenn, és akkor maradnak meg magyarnak, ha közösségben vannak. És örömét fejezte ki, hogy kétszer is találkozhatott magyarok közösségével.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: az új-zélandi magyarok se veszítsék el egymást, hanem tartsák meg egymást. Sólyom László és kísérete új-zélandi látogatását követően az ausztrál légitársaság menetrend szerinti járatával Sydneybe repült. A mintegy négymilliós lélekszámú nagyvárosban az ausztráliai magyarok közössége vasárnap este fogadást ad a magyar köztársasági elnök tiszteletére az új-dél-walesi parlament épületében.

Sólyom László péntekig tartó ausztráliai látogatása során Canberrába és Melbourne-be is ellátogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.