Hogy méltó helyre kerülhessenek

Emlékhelyet és kriptát kapnak a visegrádi német őslakosok

Emlékhely létesül, nyáron pedig kripta is épülhet a visegrádi köztemetőben, hogy méltó helyre kerülhessenek a városba a 17-18. században betelepült, zömében német ajkú lakosság földi maradványai, amelyeket a város egykori temetkezési helyén tártak fel 1995 és 2005 között.

2013.04.06 09:44MTI

"A 17-18. század fordulóján Visegrádra betelepült, zömében német ajkú lakosság a kor szokásainak megfelelően hosszú ideig a település első temploma köré, a mostani iskolaudvar és templom közé temetkezett, ezt az írásos és képi források mellett a régészti feltárások is megerősítik" - mondta el Zeller Márton, a helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetője az MTI-nek. 

Az iskola udvarán 1995-től 2005-ig zajló kutatások során 36 teljes csontvázat, számos megbolygatott emberi maradványt, illetve több használati tárgyat találtak, amelyeket a Mátyás Király Múzeumban helyeztek el, de a méltó nyughely kialakítása sokáig váratott magára. Zeller Márton tájékoztatása szerint Visegrád mostani temetőjében nemrégiben a katolikus egyház egy külön parcellát ajánlott fel, ahol emlékhely létesülne, illetve egy kripta is épülne. 

Az emlékhelyen állítanák fel a korábban szétszórtan heverő, felújítandó sírköveket és kereszteket, míg a kriptában speciális, vízhatlan dobozokban őriznék meg az utókor számára a visegrádi ősök maradványait. 

Az emlékhely összköltségéből még hiányzó két-hárommillió forintot júniusig szeretnék előteremteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.