Tisztelgés az amerikai őslakosok előtt

Antonio Briceño: Világsztárok a Galeria White-ban

Február 28-án, a belvárosi Galeria White-ban nyílik Antonio Briceño, az 52. Velencei Biennálé egyik sztárjának kiállítása. A venezuelai fotóművész nagysikerű Gods of America című sorozatának darabjai április 4-ig láthatóak a galériában.

2008.02.20 13:41ma.hu

Antonio Briceño 1966-ban született Caracas-ban. Kiállításaival bejárta szinte az egész világot, munkáit számos könyvben és magazinban reprodukálták. Egyedi látásmódja, témái, szuggesztív portréi tették a latin-amerikai fotóművészet egyik kiemelkedő alakjává. Legutóbb az 52. Velencei Biennálén állította ki legismertebb, Gods of America című sorozatát. 

A fotók olyan amerikai őslakosokat mutatnak be, lélegzetelállító hátterek előtt, akik azokat az istenségeket, ősi szellemeket személyesítik meg, amelyek egykor a mindennapi életük részét képezték. A sorozat az archaikus amerikai kultúrák, és az azokat életben tartó őslakosok előtt tiszteleg.


A Galeria White tavaly szeptemberben költözött a Falk Miksa utcába, és Nyári István nyitó kiállítása után az Iparterv csoport korai munkáiból volt látható egy válogatás. Most februárban, a VII. Műgyűjtők Éjszakáján, Antonio Briceño mutatkozik be a galéria külföldi művészei közül. A nagyközönség most először láthatja a művész munkáit Magyarországon. 

Fontosnak tartom, hogy neves nemzetközi kortárs művészek is szerepeljenek a kínálatunkban. A gyűjtőknek, érdeklődőknek sok száz kilométert kell utazniuk, hogy külföldi vásárokon, illetve galériákban hozzájussanak az áhított művekhez. Mi ezen szeretnénk változtatni. A Galeria White azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan világviszonylatban is elismert művészeket hozzon el Magyarországra, akik eddig egyáltalán nem voltak jelen a hazai piacon.” – nyilatkozta Kováts Dávid galériatulajdonos. 

A kiállítás a VII. Műgyűjtők Éjszakáján, 2008. február 28-án 19 órakor nyílik.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.