Földmunka közben

Árpád-kori sírokra bukkantak Orosháza határában

Újabb, az Árpád-korból származó sírcsoportra bukkantak Orosháza határában földmunka közben, a régészeti munkálatok pénteken elkezdődtek, az előzetes felmérések szerint mintegy hatvan-nyolcvan épen maradt sírt tárnak fel.

2013.06.14 16:02MTI
Fotó: MTI

Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója elmondta: a sírok 20-30 méterre találhatók attól az Árpád-kori településtől, amelyet Orosházán még 2006-ban tártak fel. 

A mellékletek (ékszerek, egyéb tárgyak) nélküli, padmajos sírok a Kárpát-medencében egyedülálló temetkezési formát jelentenek. Különleges rituáléra utal az is, hogy a holttesteket a kiásott sír hosszanti oldalfalába vájt mélyedésbe fektették, a fejet déli irányba tájolták, hasonlóan a muzulmán népek temetkeztek. 

Orosházán először 1997-ben bukkantak néhány épen maradt padmajos sírra, majd 2012-ben ugyanitt egy 20-30 sírból álló csoport került elő, a most feltárás alatt álló az eddigi legnagyobb sírcsoport az Árpád-kori temetőből. A múzeum igazgatója a feltárt sírok jelentőségéről szólva kiemelte: mindezek újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy Orosháza területén az Árpád-korban virágzó élet volt.
 
A 2006-ban feltárt Árpád-kori település területén megmaradtak az épületalapok, a korabeli eszközök. Több ezer állatcsont került elő, mindegyik kérődző állat csontja volt. 

A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy iráni eredetű káliz népesség élt az Árpád-korban Orosházán. A kabarok népcsoportjához tartozhattak és a Kazár Birodalomban csatlakozhattak a honfoglalókhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.