Cseh régészek

Négyezer ötszáz éves sírokra bukkantak Szakkara közelében

Négyezer ötszáz éves sírokra, köztük egy fáraó lányának temetkezési helyére bukkantak cseh régészek a Kairótól délre fekvő Abu Szír ókori temetkezési helyen.

2012.11.04 15:26MTI

Az V. dinasztia (Kr.e. 2500-2350) korából való sírok megtalálása azt jelzi, hogy a térségben további felfedezetlen temetkezési helyek lehetnek - közölte az egyiptomi antikvitások minisztériumának illetékese. Mohamed El-Biali elmondta, hogy a fáraó lányának, Sert Nebtinek a temetkezési helyét négy másik sír veszi körül, amelyek az V. dinasztia hivatalnokainak maradványait rejtik a Szakkara közeli Abu Szír temetkezőhely területén. 

A kutatások folytatódnak. A feltárások nagyon korai állapotban vannak, helye elzárt a látogatók előtt - tette hozzá az illetékes. A hercegnő sírjának négy mészkő oszlopán található feliratok szerint Menszalbo fáraó lányáról van szó. "Ő az uralkodó lánya, de csak az ő sírhelyét találtuk itt meg, négy hivatalnok sírjával körülvéve. A kérdés az, hogy találunk-e más sírokat a közelében. Nem tudunk semmit apjáról, a fáraóról, sem az anyjáról, de reméljük, hogy a jövőbeni feltárások választ adnak ezekre a kérdésekre" - hangoztatta az illetékes. 

Miroslav Barta, az Abu Szírben kutató cseh régészcsoport vezetője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy a fáraó lányát Abu Szír nekropolisz déli részén temették el, ami azért furcsa, mert ezt a területet az alacsonyabb rangú illetékesek temetkezési helyeként használták, Az V. dinasztia uralkodócsaládjai tagjainak többségét két kilométerrel távolabb, a nekropolisz központi részén temették el. 

A cseh régészek által megtalált négy hivatalnok sírjának egyikében egy igazságszolgáltatásért felelős illetékes, a másikban a fáraói palota szolgálói felügyelőjének szarkofágja van - magyarázta Barta. A Kairó és Szakkara között fekvő Abu Szírben, amely az V. dinasztiai temetkezési helye volt, három nagy és öt kisebb fáraói piramist tártak fel eddig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.