Francia régészek találtak rá

5000 éves halotti bárka került elő Egyiptomban

A fáraók korából származó - körülbelül 5000 éves - halotti bárkát tártak fel francia régészék a Kairótól nyugatra fekvő Abú Ravásban egy expedíció során.

2012.07.25 21:31MTI

A hírt Mohammed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter jelentette be. Eszerint az egyiptomi napbárka Den, az első dinasztia fáraója uralkodásának idejéből származik, azaz időszámításunk előtt mintegy 3000 évvel készülhetett.

A hat méter hosszú és másfél méter széles vízi jármű jó állapotban van - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a hajó fa bordázatát jelenleg restaurálják, mielőtt egy múzeumban kiállítanák.

A fáraók hite szerint a velük együtt eltemetett bárka átviheti őket a túlvilágba.

Egy egyiptomi régész 1954-ben szinte teljesen épen megmaradt napbárkát talált: a 43 méter hosszú, cédrusfából készült bárka feltehetően Kheopsz fáraóé volt. A 4500 éves bárkát a gízai piramis közelében állították ki, ahol felfedezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.