"Már 45 ezer évvel ezelőtt is emberek éltek"

Huszonnyolcezer éves sziklarajzot találtak Ausztráliában

Ausztrália legöregebb sziklarajzát találta meg egy archeológus, aki szerint az őslakosok által készített szénrajz 28 ezer éves lehet.

2012.06.18 15:50MTI

Bryce Barker hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy a sziklarajzot még tavaly júniusban találta a Nawarla Gabarnmang néven ismert sziklamenedéknél végzett feltárása során. Szavai szerint az oszlopszerű lábakon nyugvó, természetes sziklatetőn számtalan festett rajz látható, a szénnel készült ábra egy földbe temetett gránitdarabon volt.

Az őskori alkotás korát mostanra sikerült megállapítania az új-zélandi Waikato Egyetem radiokarbonos kormeghatározással foglalkozó laboratóriumában. A Dél-Queenslandi Egyetem archeológusa közölte, hogy míg a legtöbb barlangrajz ásványi festékanyagokkal készült, és ezért nehéz megállapítani a korukat, a szénrajz eredetének ideje pontosan kimutatható a radiokarbonos vizsgálattal.

A professzor meggyőződése, hogy az Ausztráliában eddig megismert és egyértelműen meghatározott korú ősi sziklarajzok közül a legöregebbet sikerült felfedeznie, ami egyúttal a világ legrégibb sziklarajzai közé sorolható.

A világ legöregebb, 40 ezer 800 évesként számon tartott sziklarajza a spanyol El Castillo barlang falát díszíti.

Baker azt is bejelentette, hogy olyan bizonyítékokra is bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a sziklamenedéknél, ahol a rajzot felfedezte, már 45 ezer évvel ezelőtt is emberek éltek.

Sally May, az archeológus kutatásaiban nem érintett, független ausztrál szakértő "hihetetlenül jelentősnek" nevezte a felfedezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.