Újabb rejtély

Napimádásra utaló sírokat tártak fel

Kínai régészek napimádásra utaló, még 2007-ben felfedezett sírok egy csoportjának feltárásába kezdtek a Pamír-fennsík keleti részén.

2013.06.07 23:29MTI

A sírokat az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régió nyugati részében, Kína Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos határterületén fedezték fel, és elrendezésük újabb rejtélyt jelent a Selyemúttal kapcsolatban. 

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia szakemberei szerint a nyolc sír mindegyike két méter átmérőjű. Egy 100 méterszer 50 méteres platformon helyezkednek el, és fekete, illetve fehér kövek alkotta vonalak húzódnak mellettük, amelyek mintha napsugarak lennének. A radiokarbonos kormeghatározás eredményei szerint a sírok nagyjából 2500 évesek, vagyis majdnem 300 évvel korábbról valók annál, hogy Kína első császára megalapította a Csin-dinasztiát (i.e. 221-207). 

"A sugárszerűen elrendezett kővonalak napimádásra utalhatnak" - húzta alá a régészcsapatot vezető Vu Hszinhua. - Soha ezelőtt nem bukkantak még hasonlóra egész Közép-Ázsia területén." Hozzátette: a felfedezés a jelenlegi tudományos ismeretek, tanulmányok és az eurázsiai hátország napimádó kultúrájának történelmére vonatkozó eddigi ismeretek közötti szakadékra világít rá. 

A terület kulturális örökségekkel foglalkozó hivatalának illetékese szerint a sírokba temetett emberek nagy tiszteletnek örvendő társadalmi pozíciót tölthettek be, mivel a síroknál lévő fekete kövek rendkívül ritkák a térségben. A régészek három hasonló, ám kisebb - ugyanúgy sugárszerűen elrendezett kövekkel díszített - sírhelyet is találtak a területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.