Befejeződött az ásatás

Sírokat ástak ki a tihanyi platón

Befejeződött az ásatás a tihanyi apátság melletti platón, ahol 135 régészeti objektumot tártak fel, a leletek a megyei Laczkó Dezső Múzeumba kerülnek - mondta Pintér László, az ásatást vezető régész.

2012.07.24 18:03MTI

Emberi csontok kerültek elő az úgynevezett Tihanyi Legenda projekt során végzett, az ivóvízhálózat és a sétány támfalának megújításához kapcsolódó földmunkák ideje alatt a Pisky sétány északi szélén.

A megyei múzeum régészei ezen a területen azonnal leállíttatták a munkálatokat, és megkezdődött az ásatás: a felszín alatt 80-140 centiméter mélységben sírokat találtak, mélyebben egy árokrendszert, abban cölöplyukakat. A feltárt területen, főleg annak közepe táján, zsúfoltan elhelyezkedő, többször egymásba ásott sírokra, sírmaradványokra bukkantak a szakemberek.

A temető a 18. század elejéről való, és jó kétszáz éven át temetkeztek ide, ez volt a falu barokk temetője - mondta Pintér László.

Hozzátette: az ásatás során kiderült, hogy a tihanyi plató (ahol a Pisky sétány, valamint az apátság található) a korábbi századokban sokkal szélesebb, nagyobb lehetett, ez jól látszik abból, hogy a sétány felőli oldalon a legszélső feltárt síroknak csak maradványai vannak, vagyis az erózió a századok során lekoptatta a dombot. A temető egyébként valószínűleg folytatódik a sétány alatt, de a régészek ott már nem kutakodtak.

Több sírban koporsómaradványokat, koporsószegeket, illetve néhány esetben koporsóveretet találtak; a sírok többsége melléklet nélküli. Három sírban (egy esetben sírmaradványban) találtak viszonylag jó állapotban megmaradt pártát, két sírban volt hajtű, egyben ruhakapocs, illetve párizsi kapcsok - összegezte Pintér László. A leletek a megyei múzeumba kerülnek, a csontok a múzeum embertani tárába - fűzte hozzá.

A feltárt árokrendszerekről Pintér László úgy véli, hogy a törökkori földvár sáncainak részét képezik; az árkok déli oldalán 1530-ból származó ezüstpénzt találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.