Öt éve folynak ásatások

Középkori kolostort tárnak fel Bulgáriában

Tizenharmadik századi kolostort tárnak fel a régészek Velike Tirnovóban, a második Bolgár Birodalom fővárosában.

2012.06.30 09:00MTI

Az ásatások öt éve folynak a városban, eddig kétezer négyzetméteres területet tártak fel. Összesen ezer, különböző korokból származó pénzérme, 30 arany és 160 ezüsttárgy került elő - olvasható a Novinite (www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon. Az idei ásatási szezonban egy középkori templom falai kerültek napvilágra, amelyek a Szent Péter és Pál kolostoregyüttes része volt és II. Iván Aszen uralkodása (1218-1241) alatt épült. 

A templomudvarban tíz sírt tártak fel, és a régészek 100 pénzérmét találtak, amelyeket a 13-14. században, a második Bolgár Birodalom cárjainak uralkodása alatt verettek. Előkerült egy 16. századi, arab nyelvű felirattal "ellátott" aranyozott csat, találtak ezüst fülbevalót és rengeteg cserépedényt is. Velike Tirnovo mai területén a trákok által alapított Jantruszt az I. században a rómaiak hódították meg, és Nicopolis ad Istrum (a dunai győzelem városa) néven új települést hoztak létre. Az V-VI. században bizánci erődítmény volt, az első Bolgár Birodalom (681-1018) idején a Tarnovgrad nevet kapta. 

A birodalom bukása után ismét Bizánc uralta a települést, amely virágkorát cári fővárosként a második Bolgár Birodalom (1187-1393) idején élte. 1393-ban I. Bajezid szultán a tirnovói csata után elfoglalta, s csaknem fél évezredre török uralom alá került, ám fontos kereskedelmi központ maradt. Itt fogadták el 1879-ben Bulgária első alkotmányát, és 1908-ban itt kiáltották ki a független Bolgár Királyságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.