Kis híján elvitték

Megpróbálták elrabolni Bulgária jemeni nagykövetét

Kisebb sérülésekkel ugyan, de megúszta az emberrablási kísérletet Bulgária jemeni nagykövete szombaton Szanaában - közölte egy nyugati diplomata.

2012.05.13 08:14MTI

A nagykövet és felesége autóban ült, amikor három álarcos fegyveres megtámadta. A diplomata nem volt hajlandó kiszállni az autóból, hanem gázt adott és elhajtott. A fegyveresek utána lőttek, s eltalálták az ablakot. Az üvegszilánkok az arcán sebezték meg a nagykövetet. A házaspár végül egy közeli bevásárlóközpontba menekült.

A jemeni biztonsági erők nem sokkal az incidens után megérkeztek a helyszínre.

A nagykövetet nem kísérték testőrök. Egyelőre nem tudni, hogy a támadók valamelyik törzs tagjai voltak-e, akik a diplomata rendszám láttán léptek akcióba, vagy pedig az al-Kaida terrorszervezet harcosai, akik váltságdíj reményében el akarták rabolni.

Jemenben gyakoriak az emberrablások. Az Arab-félszigeten fekvő koldusszegény országban az elégedetlen törzsek gyakran arra használják fel a túszokat, hogy nyomást gyakoroljanak a hatóságokra követeléseik érvényesítésének érdekében. A túszok leggyakrabban sértetlenül szabadulnak.

Egy szaúdi diplomatát viszont márciusban raboltak el az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveresek Jemen déli részén. Szabadon bocsátásáért cserébe azt követelik, hogy Szaúd-Arábia engedje el bebörtönzött társaikat. A diplomata még mindig fogságban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.