Többször elhalasztották a megállapodást

Bulgária nem épít atomerőművet Belenében

Bulgária végérvényesen lemondott arról a tervről, hogy megépüljön az ország második atomerőműve, a belenei atomerőművet kizárólag orosz részvétellel tervezték megépíteni.

2012.03.22 15:05MTI

Szimeon Djankov bolgár pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a hivatalos bejelentésre a kormány jövő heti ülése után kerül sor.
   
Miután Bulgária többször elhalasztotta a belenei atomerőmű két blokkjának megépítéséről szóló végleges megállapodást Oroszországgal, Szófia a hétvégén még azt javasolta, hogy a létesítmény létrehozásában más, nyugati energiaipari cégek is vegyenek részt.
   
Cvetan Cvetanov bolgár miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter akkor azt mondta, hogy nem képzelhető el egyetlen, orosz cég részvételével a 8 milliárd euróba kerülő, kétezer megawatt teljesítményű létesítmény megépítése, csak más, nyugati vállalatok bevonásával.
   
A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomstroyexport (Atomsztrojexport) nyerte meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az Atomstroyexport 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011. júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-ig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.
   
A tervek eddig arról szóltak, hogy Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású orosz gyártmányú VVER reaktort szerelnének fel.
   
Az atomerőmű ügye már a 80-as évek óta húzódik, a beruházást a 90-es évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd később az építés folytatásáról döntöttek.
   
Bulgária első atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-szükségletének a harmadát elégíti ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.