Csökkent a GDP és az export

Ismét recesszióba süllyedt Írország

Írország technikai értelemben recesszióba került a negyedik negyedévben, miután két egymást követő negyedévben is csökkent a GDP, az export csökkenését nem tudta ellensúlyozni a belföldi fogyasztás élénkülése.

2012.03.22 14:45MTI

A statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett adatai szerint 0,2 százalékkal esett a GDP a negyedik negyedévben, és 1,1 százalékkal a harmadikban, ami technikai értelemben már recessziót jelent. Elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak a negyedik negyedévben.
   
A tavalyi év egészében 0,7 százalékkal nőtt Írországban a GDP, véget vetve három egymást követő év csökkenésének.
   
Írország 2010 novemberében kapott 85 milliárd eurós mentőcsomagot az Európai Uniótól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Az egykor kelta tigrisként jellemzett ország gazdasági fejlődését kettétörte a pénzügyi válság: az ország adóssága annak következményeként vált finanszírozhatatlanná, hogy az ingatlanpiaci buborék összeomlása jelentős veszteségeket okozott a szigetországi bankoknak, amelyeket az állam segített ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.