Van belőlük bőven...

Filmre vették az óceán egyik legmegfoghatatlanabb lényét - videó!

Végre "közelről" is szemügyre vehetjük az óceán mélyének egyik legtitokzatosabb lényét, amely az egyik leghosszabb, ráadásul függőleges...

2013.06.12 11:01ma.hu

Alig sikerült mindezidáig megfigyelni a nagykiterjedésű vizek eme különös élőlényét. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egyik leghosszabb olyan élő csontos hal a Földön, jobban mondva a víz alatt, ami se nem rája, se nem cápa.

Noha a tudósok már régóta kutatják a tengerek és az óceánok mélyét, kamerájukkal most sikerült igazán lencsevégre kapniuk a szíjhalak eme jeles képviselőjét, nekik köszönhetően láthatjuk mi is az eddigi leghosszabb videót a legjobb felbontásban.

A gyakran földönkívülinek titulált hal a tündöklőhalak rendjébe tartozik. A kisfilmen egy 2,5 méteres egyed látható, de olykor hatszor hosszabbra is megnőhet. Azért is olyan különleges, mert a partoktól nagyon messze, és a tengerszint alatt nagyon - 2-300 méter - mélyen található, így szinte alig van lehetőség megfigyelni.

Az angolnaszerű hal ráadásul függőlegesen él: a feje van a legközelebb a "víztükörhöz", míg a teste "lóg" az óceánban. A videó azért is extra, mert egy, a rákokhoz hasonló élősködő is megfigyelhető az állat hátúszóján, ilyen felvétel eddig még nem létezett a tudósok archívumában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.