Gondban a bolygóvadász

Újabb hiba veszélyezteti a Kepler küldetését

Bár a NASA tavaly újabb négy évre meghosszabbította a Kepler bolygóvadász űrteleszkóp működését.

2013.05.16 12:14MTI

Tíz hónappal a négy kerék egyikének elvesztése után, újabb kerék szenvedett belső meghibásodást, valószínűleg szerkezeti hibát - jelentették be szerdán az amerikai űrkutatási ügynökség illetékesei.
 
"A második kerék forgókerék meghibásodásával nem valószínű, hogy a műhold képes lesz a legnagyobb pontosságú munkák elvégzésére. Ennek ellenére nem született döntés arról, hogy beszüntetjük az adatgyűjtést" - fogalmazott a NASA közleménye. 

A szakemberek szerint a következő napok és hetek azzal telnek majd, hogy felmérjék a lehetőségeket, és kifejlesszenek új vezérlési módozatot. A NASA Discovery-programja keretében épített űrteleszkóp exobolygók után kutat fedési módszerrel, a csillagok fényében az előttük elhaladó planéták okozta parányi elhalványulást regisztrálva. 

A hatszázmillió dolláros Keplert 2009. március 7-én indították, Nap körüli, a Földet követő pályára állt, hogy bolygónk ne zavarja a megfigyelésekben. Az égbolt egy előre kiválasztott területén, a Cygnus (Hattyú) és a Lyra (Lant) csillagképek határán végez megfigyeléseket, feladata annak meghatározása, hogy mennyire gyakoriak a Tejútrendszerben a földszerű bolygók a csillagok körüli lakható zónán belül, ahol a földihez hasonló élet lehetséges. 

A Kepler eddig 2740 potenciális exobolygót fedezett fel, amelyek közül 122-nek a létezését távcsövek és más berendezések segítségével is megerősítették. 

A Kepler az exobolygó-keresésen kívül asztroszeizmológiai mérésekre is felhasználják, a csillagok belsejében keletkező hanghullámok elemzésével számos csillag belső felépítéséről lehet hasonló adatokat szerezni, mint a Földről a szeizmológia segítségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.