Sasolt a Fermi-űrteleszkóp

Gammasugarak az űrben: ritka csillagpárost fedeztek fel

Gammasugarakat kibocsátó ritka csillagpárost fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Fermi-űrteleszkóp segítségével, az eredményekről a Science pénteki számában jelent meg tanulmány.

2012.01.13 17:55MTI

Míg a korábbi gammasugarakat kibocsátó kettős csillagrendszereket véletlenül fedezték fel, az 1FGL J1018.6-5856 katalógusjelű párost új módszerrel, a gammaforrások szisztematikus keresésével találták meg - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

"A nagyenergiájú gammaforrásokat igen nehéz megtalálni, mivel igen kevés foton jut el a Földre" - magyarázta Robin Corbet, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztrofizikusa, a tanulmány társszerzője.

A nemzetközi kutatócsoport a Fermi nagy látómezejű teleszkópját (Large Area Telescope/LAT) alkalmazta a kereséshez. A teleszkóp, amely naponta órákon át pásztázza az égboltot, ideális eszköz a rendszeresen változó fényerősségű gammaforrások keresésére.

A most felfedezett pároson kívül mindössze négy másik gammasugárzást kibocsátó kettősrendszer ismert, ám Robin Corbet reményei szerint a szisztematikus keresés révén több ilyen fura együttest sikerül felfedezni. Az 1FGL J1018.6-5856 katalógusjelű kettős tizenötezer fényévnyire található a Földtől.

Két "keringőző" neutroncsillagról van szó, amelyek 17 nap alatt kerülik meg egymást. A 2008-ban indított Fermi-űrteleszkóp a gammasugárzás tartományában kutat, olyan asztrofizikai és kozmológiai jelenségeket tanulmányoz mint az aktív galaxismagok, pulzárok, gammakitörések és egyéb nagy energiájú források, valamint a sötét anyag.

A neutroncsillagok nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagok. Vannak neutroncsillagok, melyek periodikus rádióimpulzusokat bocsátanak ki, ezek a pulzárok. A szokásosnál erősebb mágneses térrel rendelkező neutroncsillagok a magnetárok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.