Herschel

Nyugdíjba vonul az európai űrteleszkóp

Hamarosan elfogy a hűtőfolyadéka, ezért befejezi munkáját a Herschel európai űrteleszkóp.

2013.03.06 01:30MTI

A 3,4 tonnás teleszkóp missziója négy év után ér véget - közölte Kölnben a Német Légi- és Űrhajózási Központ (DLR) kedden. Ez alatt az idő alatt a Herschel 1,5 millió kilométerre távolodott el a Földtől a por- és gázfelhőkön át.

"A Herschellel kvázi ott voltunk a csillagok születésénél" - mondta el Christial Gritzer, a DLR munkatársa.

A hűtésre szolgáló folyékony hélium hamarosan elfogy, és a mínusz 271 Celsius fokos üzemi hőmérséklet nem tartható. Ezért kell nyugdíjba küldeni a Herschelt, ami jelen esetben azt jelenti, hogy Nap körüli pályára állítják, ahol a teleszkóp nem jelent veszélyt más missziókra - fejtette ki Gritzer.

Bár egy ellenőrzött Holdra szállás is megoldható lehet elméletben, a szakértők szerint túl költséges lenne.

A kutatók nem tudják megjósolni, hogy pontosan mikor mondja fel a szolgálatot az űrteleszkóp. A hélium elfogyását abból veszik majd észre, hogy egyszer csak néhány óra leforgása alatt több fokkal emelkedik a berendezés hőmérséklete. Ez várhatóan valamikor az elkövetkező hetekben következik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.