Space.com

Örvény-galaxis és Vadászebek: a Discovery Channel-teleszkóp első felvételei

Elkészítette első felvételeit a magánfinanszírozású Discovery Channel-teleszkóp, azaz a Discovery tévécsatorna távcsöve.

2012.07.24 22:29MTI

Az Arizona-államban 53 millió dolláros költséggel megépített teleszkóp tükörátmérője 4,3 méter, és ezzel az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kontinentális távcsöve - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon (http://www.space.com/16706-discovery-channel-telescope-first-photos.html).

Az első felvételek egyikén szerepel az Örvény-galaxis, amely 20-37 millió fényévnyire van a Vadászebek (Canes Venatici) csillagképben. Lencsevégre kapta a teleszkóp a Szűz (Virgo) csillagképben 28 millió fényévnyire lévő Sombrero csillagvárost is, ahogy a Messier 109 küllősgalaxist a Nagy Medve (Ursa Major) csillagképben.

A teleszkóp tesztelése körülbelül másfél évig tart még. Az első tudományos adatokat valamikor 2013 végén - 2014 elején szolgáltatja majd. A teleszkóp tervezési folyamatát és megépítését a Discovery Channel egyórás műsorban mutatja be szeptemberben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.