Diffúz gázköd

A Tarantula-ködöt kapta lencsevégre a Hubble-űrteleszkóp

A Tarantula-ködöt (nebulát) kapta lencsevégre a Hubble-űrteleszkóp.

2012.08.13 21:29MTI

A Tarantula-köd (más néven NGC 2070 vagy Caldwell 103) egy diffúz gázköd az Aranyhal (Dorado) csillagképben. Része a Nagy Magellán-felhőnek, és 170 ezer fényévnyire található a Földtől - olvasható a PhysOrg honlapján. Ez a legnagyobb, 650 fényév átmérőjű és a legaktívabb csillagképző térsége a Lokális Csoportnak, ahová a Tejútrendszer is tartozik. A teleszkóp feltalálása óta a nebula peremén fedezték fel a Földhöz legközelebbi szupernóvát: az SN 1987A szabad szemmel is látható volt. 

A Tarantula-köd központja viszonylag fiatal és rendkívül fényes. Maga a nebula is olyan fényes, hogyha ezer fényévnyi távolságon belül lenne a Földtől, árnyéka bolygónkra vetülne. A legújabb Hubble-felvételeken a Tarantula-köd peremvidéke látszik, a finom fényes szerkezet ionizált hidrogénben gazdag területre utal.
 
A csillagászok HII régióknak nevezik az ilyen területeket, ahol protonok és elektronok alkotta felhők találhatók. A területen újszülött csillagok láthatók, amelyek által kibocsátott erőteljes ibolyántúli sugárzás ionizálja a körülöttük lévő gázokat. A felhők tiszavirág életűek, hiszen az újszülött napoktól eredő csillagszél és az ionizálási folyamat szétkergeti őket, "pőrén" hagyva a csillaghalmazokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.