Az előre jelzettnél

Kevésbé lesz súlyos a jégolvadás és a tengerszint-emelkedés

A Déli-sark és Grönland jegének, valamint az Alpok, az Andok és más magas hegyek gleccsereinek az olvadása 3,5 és 36,8 centiméter között járulhat hozzá a tengerszint emelkedéséhez ebben az évszázadban.

2013.05.16 01:30MTI

A vártnál kisebb mértékű lesz a grönlandi és az antarktiszi jég olvadása, ami alacsonyabb tengerszint-emelkedést eredményez ebben a században - állapították meg egy nemzetközi tanulmány szerzői.

Korábbi tudományos kutatások arra jutottak, hogy a tengerszint növekedése akár kétméteres is lehet 2100-ra. A 24, főként európai tudományos intézetet tömörítő ice2ice projekt szakembereinek mérései és előrejelzése szerint azonban egy mérsékelt globális felmelegedés nyomán a tengerszint-emelkedés 16,5 és 69 centiméter között lehet.

A Déli-sark és Grönland jegének, valamint az Alpok, az Andok és más magas hegyek gleccsereinek az olvadása 3,5 és 36,8 centiméter között járulhat hozzá a tengerszint emelkedéséhez ebben az évszázadban. Az a tény, hogy a víz térfogata növekszik, ahogy melegszik, további 13-32 centiméterrel járul hozzá - közölte David Vaughan, a brit Antarktisz-kutatások szakembere, az ice2ice tudóscsoport vezetője a Reuters brit hírügynökséggel.

Az elmúlt évszázadban a világ tengereinek, óceánjainak szintje 17 centiméterrel emelkedett, ez a növekedés évente több mint három milliméterrel gyorsult fel. A déli-sarki és grönlandi jégolvadásból származik a jelenlegi emelkedés egyharmada, ami megegyezik 138 millió olimpiai méretű úszómedence vizének évenkénti kiürítésével.

A nemzetközi tudócsoport szerint a tengerszint-emelkedés növekedését ellensúlyozza az, hogy a melegebb hőmérséklet több havat eredményez, különösen a Déli-sarkon, és az a nedvességet a kontinensen tartja - írták tanulmányukban a kutatók, akik a grönlandi jég olvadásának felgyorsulásával kapcsolatos aggodalmakat is mérsékelték.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) 2007-ban azzal számolt, hogy 18-59 centiméterrel nő a világ tengereinek és óceánjainak szintje ebben az évszázadban. Azóta számos tanulmány ennél magasabb tengerszint-emelkedést vetített előre, az amerikai óceán- és légkörkutató központ előrejelzése maximum kétméteres emelkedéssel számolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.