A veszély évról évre jelen van

Áder: a klímaváltozás új megoldásokat kíván a vízügyi szakmától

A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek új megoldásokat kívánnak a vízügyi szakmától.

2013.04.26 17:30MTI

Bár a Tisza az 1879. évi nagy szegedi árvízhez hasonló súlyos tragédiát máig nem okozott, a veszély évről évre jelen van a folyó mentén – hangsúlyozta Áder János pénteken Kiskörén, a nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó ünnepélyes átadásán. 

A veszélyekkel szemben eddig is össze kellett kapaszkodniuk a folyó völgyében élőknek és a vízügyi szakembereknek; utóbbiakat új kihívások elé állították az elmúlt években tapasztalható időjárási szélsőségek és az ezredfordulón levonult nagy tiszai árhullám - mondta az államfő. Kiemelte: az új veszélyek a szakemberektől új megoldásokat követelnek, ezek egyike a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése keretében megépült nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó. 

A létesítmény 20 centiméteres árapasztó hatásával több mint félmillió ember számára teremt nagyobb biztonságot a Közép-Tisza vidékén. A köztársasági elnök hozzátette: ennek a 20 centiméternek a jelentőségét csak az képes felmérni, aki pakolt már homokzsákot a védvonalon átbukni készülő, megáradt Tisza partján. 

Áder János köszönetet mondott a beruházás tervezőinek és kivitelezőinek, valamint a jelenleg is országszerte közel 1500 kilométer hosszú töltésszakaszon árvízvédekezésben részt vevő mintegy 2500 embernek. Az idén nem a rekord vízszint, hanem az elhúzódó árhullám ad komoly „házi feladatot” a vízügyi szakmának - mondta. A beruházáshoz kapcsolódva átadták a tározó vízbeeresztő csatornája és a 3216-os számú új kereszteződésében épült, Gróf Szapáry Gyuláról elnevezett hidat is. 

A helyszínen Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője elmondta: a 6,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással elkészült tározó öt település – Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabura-Pusztataskony, Tiszagyenda és Tiszaroff – közigazgatási területén épült meg. Területe 40 négyzetkilométer, mintegy 100 millió köbméter befogadására képes. Közölte: jelenleg is folyamatban van a Felső-Tisza vidéken a Szamos-Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó kivitelezése.
 
A tervek szerint 58 millió köbméter befogadó képességű létesítmény várhatóan 40-80 centiméterrel lesz képes csökkenteni a Tisza tivadari szűkülete feletti, legkritikusabb szakaszának árhullám-csúcsait. A fejlesztés megoldja a Bereg vízpótlását is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.